12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialEdiţia princeps a poemelor lui Eminescu, cea mai valoroasă carte dintr-o...

Ediţia princeps a poemelor lui Eminescu, cea mai valoroasă carte dintr-o licitație românească

Licitaţiile de Orientalism și Mari Poeţi Români a casei Artmark s-au încheiat cu rezultate măgulitoare pentru piaţa românească de artă și carte, la o rată de adjudecare de 70%.

Evenimentele au înregistrat câteva recorduri, îndeosebi pe zona documentelor de colecţie, o serie de ediții rare ale lui Eminescu fiind adjudecată la valori mult superioare estimărilor. Volumul de “Poezii complecte” (1893) – ediția Xenopol, a început licitaţia de la 150 euro și a fost adjudecat la 2.250 euro, multiplicând prețul de pornire de 15 ori.

Cel mai bine vândut lot Eminescu al licitației a fost însă ediția princeps Maiorescu – 15.000 de euro, cea mai valoroasă adjudecare de carte într-o licitație românească de profil.

Printre alte obiecte cu un parcurs impresionant s-a numărat un rarisim portret al poetului la 19 ani, fotografie rară de Bernhard Brand, ce a înregistrat un preţ de adjudecare de 5.500 euro, crescând de la un preț de pornire de 800 euro.

A doua seară de licitaţii, din 14 iulie, a adus, de asemenea, câteva recorduri de autor, unele dintre ele previzibile. Astfel, în licitația de Postmodernism și Contemporană, sculptura „Edgerunner“ de Paul Neagu s-a vândut pentru o sumă-record de 25.000 de euro, marcând un pronunțat trend de creștere a cotei de piață a artistului, pe fondul interesului manifestat de muzeele europene pentru recunoașterea și expunerea operei sale.

Recorduri de licitație, raportat la istoricul tranzacțiilor publice, au mai înregistrat ieri seară Henry Mavrodin, cu pictura “Aer condiționat” (4.000 euro), Napoleon Tiron cu sculptura-obiect “Bone” (3.000 euro) și Ovidiu Maitec cu “Radar” (6.000 euro), iar Constantin Flondor, cu pictura “Marele aluat”, și-a egalat recordul tranzacțional din ianuarie 2014 (4.250 euro).

Cele mai citite

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă