18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăCel mai mic muzeu din România

Cel mai mic muzeu din România

„Cel mai mic muzeu din România” conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal, simbol al identității artistice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și unul dintre cele mai celebre și iubite costume din viața culturală a României.

Micul muzeu, transportat cu bicicleta, va avea un traseu itinerant în Noaptea muzeelor, care va implica traversarea progresivă a părții centrale a Bucureștiului, de la Șoseau Kiseleff, pe Calea Victoriei, până pe Bulevardul I.C. Brătianu, cu expunere în cinci spații muzeale și un spațiu public central, fiecare expoziție fiind însoțită de câte un concertul live a două coruri de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi.

Traseul itinerant va fi Șoseaua Kiseleff – Calea Victoriei – Str. Academiei – Bvdul I. C. Brătianu, iar spațiile de expunere și miniconcerte va cuprinde: 18:00 – 18:30 – Muzeul Național al Țăranului Român; 18:40 – 19:00 – Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa; 19:30 – 19:50 – Muzeul Național George Enescu; 20:00 – 20:20 – Muzeul Colecțiilor de Artă; 20:40 – 21:10 – Platoul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I; 21:30 – 22:00 – Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.200 de coruri. 43.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă