8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăCNSAS clarifică situația Patriarhului Daniel în raport cu Securitatea

CNSAS clarifică situația Patriarhului Daniel în raport cu Securitatea

“În legătură cu pozițiile personale exprimate în spațiul public de salariatul C.N.S.A.S., Mădălin Hodor, C.N.S.A.S. face următoarele precizări:
1. Pe numele lui Ciobotea Dan-Ilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au eliberat următoarele decizii:
I. anul 2002 – nu a fost agent sau colaborator al Securității, ca poliție politică
II. anul 2007 – nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste”, precizează comunicatul oficial transmis de CNSAS.

Potrivit aceluiași comunicat, “Punctele de vedere exprimate de dl. Mădălin Hodor se situează în afara cadrului instituțional al C.N.S.A.S.”.

Comunicatul trasmis, joi, de CNSAS a fost adoptat de Colegiul CNSAS “cu majoritate de voturi și două voturi împotrivă”, precizează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Poziția exprimată de CNSAS prin acest comunicat vine imediat după ce istoricul Mădălin Hodor a declarat, într-un interviu, că știe de existența unui proces verbal, datat 23 decembrie 1989, în care doi ofițeri ai Serviciului de Informații Externe au declarat că au distrus 34 de dosare care aparținuseră fostei Securități. Unul dintre dosarele care au fost distruse, consemnate în acel proces verbal, s-ar fi referit la persoana cu numele conspirativ Dobrescu, și care ar fi fost Ilie Ciobotea – actualul Patriarh al României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă