13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCulturăConcert aniversar “100 de ani, 100 de artiști, 100 de minute”

Concert aniversar “100 de ani, 100 de artiști, 100 de minute”

Este un proiect cultural conceput special de duo-ul 2Vibes Symphony pentru aniversarea Centenarului României, un spectacol multimedia având la bază crearea unei conexiuni unitare între muzică și tehnologie și care reunește 100 de performeri (soliști, instrumentiști, cor și orchestră), scenotehnică și efecte video speciale.

Pe scena Sălii Palatului vor evolua alături de duo-ul 2Vibes Symphony artiști de renume: dirijorii Tiberiu Soare și Eduard Dinu, sopranele Irina Baianț și Laura Bretan, flautista Ioana Turcu, orchestra Camerata Regală și Ascendis Choir. Programul serii conține lucrări din repertoriul clasic și reinterpretări moderne ale unor teme muzicale românești și internaționale.

2Vibes Symphony este compus din Ciprian Rogojan, licențiat al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, fondator al formației Sistem, și ­Alexandru Anastasiu, doctor în muzică, percuțio­nist în cadrul Orchestrei Naționale Radio, câștigător al bursei Yamaha și organizator al primului Festival Internațional de Vibrafon, numele său regăsindu-se pe celebrele baghete Mike Balter.

Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Braşov, Craiova, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţio­nală Radio. Din 2016 este la Opera Naţională Bucureşti ca dirijor.

Soprana Irina Baianț este câștigătoarea unor prestigioase competiții internaționale precum „Reine Elisabeth“ de Belgique, „Leyla Gencer“ Istanbul, „Grand Prix de l’opera“ București, „Regine Crespin“ Paris, „Hariclea Darclee“ România. Este invitată permanentă în toate concertele marelui compozitor Vladimir Cosma, sub bagheta căruia cântă din anul 2013 până în prezent, iar anul acesta bifează patru debuturi în unele dintre cele mai faimoase teatre precum cel din Veneția, Marsilia, Zürich și Padova.

Soprana Laura Bretan, după ce a câștigat “Ro­mânii au talent”, a ridicat în picioare audienţa de la “America’s Got Talent”, unde a interpretat un cover al ariei „The Prayer“, făcută celebră de duetul Celine Dion-Andrea Bocceli.

Flautista Ioana Turcu şi-a completat studiile în Elveția, la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obținut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler, Alan Weiss și Marina Piccinini. În 2015 a obținut ”cum laude” titlul de Doctor European în Muzică la Universitatea din Granada, Spania, unde este membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european „Educacion musical – una perspectiva multidisciplinar”, semnând studii şi articole publicate în reviste de specialitate. În prezent este profesor de flaut la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.

Camerata Regală, fondată în 2009, se află sub patronajul Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical. Datorită nivelului artistic ridicat, au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase precum Festivalul Internațional “George Enescu” și Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”.

Dirijorul Eduard Dinu a făcut primii pași în arta dirijatului călăuzit de ma­estrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin. Anul 2013 reprezintă momentul când devine membru al partidei de tenor al Corului Regal, mai târziu preluând bagheta dirijorală a acestuia. În anul 2018 decide să pornească proiectul “Ascendis Choir”, un ansamblu cameral format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă