16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăCulturăConcert de Anul Nou, organizat în condiții pandemice la Viena

Concert de Anul Nou, organizat în condiții pandemice la Viena

Concertul de Anul Nou a fost televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi urmărit de peste 40 de milioane de telespectatori.

Spectacolul fără public a avut loc în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein Viena.

Chiar dacă sunt condiții excepționale, sala a fost împodobită la fel ca în ceilalți ani, cu buchete superbe de flori naturale, puse la dispoziție de Departamentul Grădini și Parcuri din Viena.

Concertul de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, cel mai important ambasador muzical al Austriei și al Europei, a fost dirijat anul acesta de Riccardo Muti.

El s-a aflat pentru a șasea oară la pupitrul filarmonicii vieneze, într-o relație de colaborare care durează de peste 50 de ani.

Distanţarea a fost însă învinsă şi cu ajutorul tehnologiei. Mii şi mii de spectatori de pe toate meridianele au putut transmite în timp real aplauze care au umplut până la urmă sala şi inimile muzicienilor.

Muzicienii s-au așezat în liniște, într-o sală goală. Dar au întâmpinat cu bătăi de arcuşe intrarea maestrului Riccardo Mutti, cel care avea să îi îndrume în primul mare concert al noului an. Filarmonica din Viena a cântat în direct pentru telespectatori din peste 90 de țări! Pandemia îi ţine pe oameni departe. Dar muzica poate răsuna în voie.

Riccardo Muti dirijează pentru a şasea oară concertul de Anul nou de la Viena. Dar pentru prima dată în cariera sa a primit aplauze virtuale, strânse de marele internet. Mii şi mii de spectatori din toată lumea, s-au înscris pentru a putea răsplăti în direct marea sărbătoarea a muzicii.

Un soft special a transmis și în sala de aur a filarmonicii aplauzele. 20 de boxe le-au amplificat şi efectul s-a văzut în ochii muzicienilor.

Marșul Radetzky a fost, ca de obicei, cadoul de final al artiștilor şi promisiunea că muzica poate însufleți întrega umanitate.

În program s-au regăsit fragmente celebre semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar și câteva lucrări de Franz von Suppè și Carl Zeller, cu prime audiții surpriză, semnate Karl Komzák și Carl Millöcker.

Baletul de Stat din Viena a încântat telespectatorii din întreaga lume cu creațiile coregrafului Carlos Martinez, pentru a doua oară prezent în feeria  Concertului de Anul Nou, cu momente filmate în decorul impunător al Grădinii Palatului Lichtenstein și în așa-numitul “Looshaus”, o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena.

Costumele corpului de balet vienez au fost create pentru această ediție de designerul francez Christian Lacroix, și el invitat să asigure vestimentația pentru a doua oară în istoria evenimentului.

Regizorul Henning Kasten a coordonat imaginea spectacolului filmat cu 17 camere.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă