21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăCongresul de management şi politici culturale începe la București

Congresul de management şi politici culturale începe la București

În conferinţa de presă susţinută în deschiderea celei de a 26-a ediţii a manifestării, Francesca Imperiale, preşedintele reţelei ENCATC (The European Network on Cultural Management and Policy), a declarat, marţi, că a venit în România cu scopul de a stimula schimburile culturale, de a încuraja dezvoltarea celor care lucrează în domeniul cultural, în vederea inter-profesionalizării carierelor şi a confruntărilor dintre ţări.

Congresul ENCATC de la Bucureşti, cu titlul “Beyond EYCH2018. What is the cultural horizon? Opening up perspectives to face ongoing transformations”, aduce în prim plan identitatea europeană şi patrimoniul cultural al zilelor noastre în contextul schimbărilor globale şi europene din ultimii 30 de ani, au precizat organizatorii.

“Credem că alegerea pe care am făcut-o asupra temei congresului este onestă, apropo de timpul în care trăim”, a precizat Francesca Imperiale.

Răzvan Rab, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a afirmat că evenimentul face parte din programul mai amplu dedicat Centenarului Marii Uniri, precizând că MCIN “susţine nu numai evenimente de natura artelor şi spectacolelor, ci şi evenimente cu caracter ştiinţific” precum cel care începe la Bucureşti.

“Ne bucurăm de prezenţa unor profesionişti din domeniul cercetării, al managementului cultural, al patrimoniului, specialişti în domeniul politicilor culturale, şi considerăm că prezenţa lor la Bucureşti este o ocazie deosebită pentru schimbul de bune practici şi pentru a genera în comun noi posibile proiecte. Acest congres, din perspectiva noastră, este un montaj interesant şi din perspectiva colaborărilor internaţionale şi ne dorim ca tipul acesta de evenimente să devină o practică permanentă a Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală”, a punctat Răzvan Rab.

El a susţinut că MCIN va prezenta şi alte proiecte internaţionale, menţionând în acest sens Sezonul cultural România – Franţa şi participarea ţării noastre la Bienala de la Veneţia.

“În luna noiembrie va debuta Sezonul România – Franţa, un proiect asumat politic la cel mai înalt nivel, care va include o serie de aproximativ 300 de evenimente culturale, artistice, ştiinţifice, care se vor desfăşura în ambele ţări. Vor începe în Franţa şi, din primăvara anului viitor, vor continua în România. Totodată, participăm la Bienala de la Veneţia. Aici avem o îndelungată tradiţie, (…) participăm ca ţară de peste 100 de ani, iar expoziţia de anul acesta a întrunit numeroase aprecieri din partea presei de specialitate”, a afirmat Rab.

Unul dintre punctele esenţiale ale Congresului ENCATC 2018, care se desfăşoară în perioada 26 – 29 septembrie, la Bucureşti, va fi discursul profesorului Jean-Louis Fabiani, membru al Institute for Advanced Studies Princeton, USA, şi profesor la Centrul European University de la Budapesta.

În timpul congresului va fi desemnat şi câştigătorul Premiului ENCATC pentru cercetare academică. Cele trei finaliste sunt Francesca Gilberto – pentru doctoratul său numit “De la teorie la practică. Evaluarea integrării unei abordări internaţionale specifică secolului XXI în vederea conservării, gestionării şi dezvoltării patrimoniului cultural urban, cu aplicaţie pe oraşele de patrimoniu mondial, Florenţa şi Edinburg” (doctorat obţinut la Universitatea Politecnica di Torino, Italia şi University of Kent, Marea Britanie), Matina Magkou – pentru doctoratul cu titlul “Valoarea şi evaluarea programelor culturale internaţionale de cooperare – cu focus pe regiunea Euro-Arabă” (bursă obţinută la Universitatea Deusto, Spania) şi Alba Victoria Zamarbide Urdaniz – pentru doctoratul “Redefinirea rolului ‘zonelor-tampon’ în administrarea teritoriilor istorice. Discrepanţele dintre concepte teoretice şi interpretări practice ale ‘zonelor-tampon’ în siturile de patrimoniu cultural mondial din Est şi din Vest” (obţinut la Universitatea Wesada din Japonia).

Câştigătorul premiului va fi anunţat pe 27 septembrie.

Pe 28 septembrie, la Ateneul Român, va avea loc ceremonia Torţei Patrimoniului şi Culturii, o iniţiativă a Asociaţiei FRH – Future for Religious Heritage. Inspirat de torţa olimpică de la Atena, evenimentul este o iniţiativă desfăşurată în întreagă Europă, la care au fost invitaţi să participe, rând pe rând, miniştri ai culturii din statele membre UE, alături de membri ai comunităţii internaţionale, au explicat organizatorii.

“Este un moment de ceremonie, dar este şi un moment de celebrare. După plecarea torţei de la Bucureşti, ea mai străbate câteva capitale pentru a se închide în acest an la Paris”, a precizat Carmen Croitoru, manager INCFC, organizatorul de la Bucureşti al Congresului ENCATC.

Evenimentele din cadrul Congresului ENCATC, care se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, au loc în contextul Centenarului Marii Uniri, fiind pentru prima dată când ţara noastră găzduieşte un eveniment de o asemenea importanţă pentru domeniul managementului şi politicilor culturale.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă