14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNoaptea Lungă a Filmelor Scurte

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

O dată pe an, scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau César se reunesc într-un maraton, de la apus până la răsărit de soare. Sâmbăta asta, pe 2 iulie, are loc a 8-a ediție.

28 de filme scurte din 15 țări au fost incluse în selecția oficială a maratonului. După ce au primit validarea marilor jurii internaționale, acestea urmează să fie votate de publicul maratonului în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”. Pe parcursul nopții, spectatorii vor avea rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film al anului, ce va fi distins cu un premiu de 1.500 de euro. Votul se va desfășura exclusiv digital, pe site-ul ShortsUP, pe durata proiecțiilor dar și timp de 24 de ore după terminarea evenimentului.

Cel mai așteptat film de pe ecranul ShortsUP este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, Bâlbâitul (regia Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emoționantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte, la propriu. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de Prânzul de duminică (regia Céline Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului C´sar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire și ură, o decizie deloc ușoară.

Din caruselul de emoții al nopții lungi nu lipsesc nici poveștile românești, printre care O noapte în Tokoriki (regia Roxana Stroe, România, 2016), care a primit premiul special în secţiunea Generation 14plus la Berlin Film Festival și Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF. La lăsat de seară, Geanina își sărbătorește majoratul în ”Tokoriki”, discoteca din sat, înconjurată de familie și prieteni. În timpul petrecerii, Geanina primeşte din partea prietenului ei o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

Spectatorii pot consulta programul evenimentului și în format video, într-o serie de cronici realizate împreună cu personalități din lumea filmului, media sau artei, dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, urcă pe scena ShortsUP pentru un performance interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop.   

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă