Paul Gottereau, regal în arhitectură

Paul Gottereau (1843-1924) este cel mai prolific dintre arhitecții străini ai sfârșitului de secol XIX-lea. O conferinţă este organizată pentru prezentarea lucrărilor sale, susţinută de istoric de artă Oana Manolache.

Ion Diamandi 0 comentarii

Astăzi, 3 octombrie, la Librăria Mihai Eminescu (sala de conferință din subsol), Bd. Regina Elisabeta nr.16, începând de la ora 18,30 va avea loc  conferinţa Paul Gottereau, regal în arhitectură, susţinută de istoric de artă dr. Oana Marinache, Editura Istoria Artei, Colecția Arhitecți de neuitat, 2017.

Paul Gottereau (1843-1924) este cel mai prolific dintre arhitecții străini ai sfârșitului de secol XIX-lea și lui îi datorăm, în bună măsură, atmosfera pariziană pe care o imprimă Bucureștiului prin unele reședințe sau clădiri publice.

Tocmai faima de care s-a bucurat în rândul protipendadei și a familiei regale a condus însă la marginalizarea lui din istoria arhitecturii și la evitarea atribuirii unor lucrări importante, existente și astăzi.

Patru construcții sunt prezentate întotdeauna în albumele bucureștene - cele două palate regale, clădirile C.E.C.-ul și B.C.U.-ul - fiind într-adevăr emblematice pentru capitala noastră, dar ele nu reprezintă decât o foarte mică parte din activitatea sa, după cum vom vedea în cel de-al cincilea album din colecția „Arhitecți de neuitat”.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...