9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalTeatru TV. Matei Vișniec și Buzunarul său cu pâine

Teatru TV. Matei Vișniec și Buzunarul său cu pâine

Luni seara, de la ora 20.10, la TVR 2 puteţi vedea spectacolul “Buzunarul cu pâine“, de Matei Vișniec, în regia lui Tudor Chirilă. Montarea a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv la cea de-a XXIV-a ediție a premiilor UNITER, desfășurată la Oradea, în luna mai.

Autorul textului, dramaturgul Matei Vișniec, a câștigat acum câteva zile premiul “Jean Monnet” la festivalul “Littératures Européennes” ce se desfășoară în orașul Cognac, din sudul Franţei. 

Matei Vișniec a primit acest pres­tigios premiu pentru romanul “Negustorul de începuturi de roman”, care a apărut în limba franceză la editura Jacqueline Chambon. Premiul i se va decerna scriitorului român Matei Vișniec pe 19 noiembrie, în cadrul Festivalului “Littératures européennes”.

Tudor Chirilă a împărtășit amănunte despre geneza acestui spectacol la care se gândește de 15 ani, în urma unei întâlniri cu dramaturgul. Vișniec i-a povestit atunci, undeva în anul 2000, că textul a pornit de la un fapt real, și anume acela că, făcând naveta ca profesor, a auzit cu adevărat un câine urlând într-o fântână.

Realitatea a dominat și filmările, care au fost realizate mai mult noaptea, când se oprea zgomotul șantierelor din vecinătatea primului sediu al TVR, de pe strada Molière, de unde în urmă cu aproape șase decenii a avut loc prima transmisie TV din România. Coloana sonoră a filmului a beneficiat de prestația unui „actor” adițional, în rolul câinelui invizibil, dar audibil – regizorul Cornel Mihalache, dar și de un plus de realism: bâzâitul constant și agasant al unui grup de muște sâcâitoare, atrase de căldura proiectoarelor, care au devenit parte integrantă din dramaturgie, din sensul subsidiar al piesei.

Parabola câinelui scăpat/azvârlit/căzut în fântână pe care două personaje îl țin în viață zi de zi, fără a reuși însă să îl scoată din adâncuri, i-a fascinat pe mulți regizori și actori. Cei doi, într-o așteptare beckettiană și neputință a acțiunii de sorginte comunistă, dau ocol fântânii în vreme ce timpul se scurge, iar câinele refuză să moară. În distribuție îi puteţi vedea pe doi dintre actorii teatrului din Ploiești, Ada Simionică și Ioan Coman.  

 

Realitatea a dominat și filmările, care au fost realizate mai mult noaptea, când se oprea zgomotul șantierelor din vecinătatea primului sediu al TVR, de pe strada Molière, de unde în urmă cu aproape șase decenii a avut loc prima transmisie TV din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă