7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăCulturăRomânia nu mai are bani pentru artiști. Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache,...

România nu mai are bani pentru artiști. Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache, scoase la pensie

Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache sunt artiste celebre nu doar în România ci și în străinătate. Cu toate acestea, de la data de 31 martie 2021, ele nu mai sunt angajate ale statului român ci doar simple pensionare. Informația privitoare la încheierea contractelor pentru cele două cântărețe a venit inițial din surse neoficiale și ne-a fost confirmată, ieri, de managerul interimar al Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, Dan Doboș.

Sursele care au dezvăluit situația de la Botoșani afirmă că ambele artiste, Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache, ar fi fost “convinse” să plece pe motiv că erau deja ieșite la pensie și că, dacă rămân angajate, cumulează pensia cu salariul.

Managerul Dan Doboș evită să confirme că acesta a fost motivul încetării contractelor, dar ne-a spus că, pe anul 2021, Orchestra Rapsozii Botoșanilor a primit de la Consiliul Județean, căruia i se subordonează, un buget mai mic cu patru milioane de lei decât cel cerut.

De la aceeași dată de 31 martie 2021 a încetat și contractul de muncă, la Rapsozii Botoșanilor, al dirijorului Ciprian Potoroacă. Sursele noastre spun că, întrucât dirijorul conduce departamentul artistic, el era cel care se putea opune concedierii celor două cântărețe. Managerul Doboș confirmă că avea neînțelegeri cu dirijorul Potoroacă.

“Eu sunt manager din anul 2013, iar în anul 2014, chiar eu am adus-o pe Daniela Condurache, de la Ansamblul Ministerului de Interne la Orchestra Rapsozii Botoșanilor”

Dan Doboș,

Manager interimar

Dan Doboș ne-a precizat că el însuși este artist la Rapsozii Botoșanilor, că a devenit manager, în anul 2013, după ce lucra deja în respectiva instituție și că chiar el o angajase acolo, imediat după aceea, adică în anul 2014, pe interpreta Daniela Condurache, cu care păstrează o relație foarte bună – chiar dacă nu i-a prelungit contractul.

 

“Sunt o femeie puternică, altfel nu aș fi răzbit în viață. Nu știu dacă am plâns mult, dar nici nu am dat pe afară de râs. N-am răbdat de foame, dar nu i-am spus mamei niciodată că vreau ceva”

 Sofia Vicoveanca,

Interpretă

Acum câteva zile, Sofia Vicoveanca apărea într-o emisiune de televiziune, vorbind în cuvinte pline de tristețe. Interpreta nu făcea referiri explicite la încetarea contractului.

 

În România nu a fost încă aprobată o lege care să interzică un cumul al pensiei cu salariul – deși despre o asemenea inițiativă legislativă se discută de luni de zile. În această situație pare inexplicabil de ce Sofia Vicoveanca a vrut să renunțe la contractul de muncă pe care-l avea de mulți ani la Rapsozii Botoșanilor. În ceea ce-o privește pe Daniela Condurache, care avea contract pe durată determinată (doar până la 31 martie 2021), ei nu i s-a prelungit contractul, deci ea, într-adevăr, n-a avut de ales.

Managerul interimar, Dan Doboș, ne-a precizat că pe viitor cele două artiste vor putea continua să fie invitate la spectacolele Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, urmând însă a fi plătite în regim de colaborare.

Potrivit unor surse neoficiale, în spatele acestor decizii de concediere s-ar afla Doina Federovici, președinta Consiliului Judetean Botoșani. Managerul interimar Dan Doboș respinge însă această suspiciune, asumându-și sarcina de a rezolva problemele de la Rapsozii Botoșanilor. Cu privire la Doina Federovici, am încercat fără succes să o contactăm telefonic – și la sediul organizației județene PSD Botoșani, pe care o conduce (unde la telefon nu răspunde nimeni), și la Consiliul Județean Botoșani, și prin mail. La Consiliul Județean, un domn ne-a asigurat că solicitarea noastră va ajunge la președinta CJ, care acum este într-o ședință, dar că, pe de altă parte, să fim siguri că Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache “nu au fost concediate, ci au ieșit la pensie”.

Sursele noastre afirmă însă că Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache, după ce au acceptat să fie trimise acasă de la Rapsozii Botoșanilor, “au fost rugate să nu anunțe public acest lucru, probabil pentru a nu strica imaginea politicianului PSD”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă