12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăDominic Fritz și-a angajat “Göring-ul cu fustă”

Dominic Fritz și-a angajat “Göring-ul cu fustă”

Edilul Timișoarei a adus-o pe post de “navigator cultural,” pentru Capitala Europeană a Culturii din 2023. pe Corina Șuteu, principalul vrăjmaș din anul 2016 al candidaturii orașului, potrivit surselor locale. Ea a venit pe un onorariu semnificativ. 10.000 de Euro încasează pe lună, ca expert.

Nemulțumit de activitatea directorului Simona Neumann, cea care a coordonat și semnat întreg dosarul de candidatură a Timișoarei în anul 2016, Dominic Fritz i-a cerut recent demisia din funcția de director al Asociației Timișoara Capitală a Culturii Europene 2020 (ATCCE – 2023). Pentru că nu și-a dat-o, primarul a trecut la represalii, spre disperarea experților europeni din domeniu. A pregătit în detaliu un program de răzbunare, prin distrugerea asociației, în care el e președintele de Board, pe de o parte și pe de alta, prin dorința de înființare a unei alte entități paralele (că tot e la modă termenul n.a.), în jurul Centrului de Proiecte al primăriei. Disperat, el caută să adune douăzeci și cinci de reprezentanți ai culturii bănățene. Momentan nu are decât vreo trei nume. Centrul de Proiecte al primăriei deține momentan doar un spațiu cu un singur angajat.

Cine a adus Timișoarei titlul, încă de pe vremea când Dominic căra servieta unui demnitar

Dar până la prezentarea ultimelor sale acțiuni, cu doar optsprezece luni înainte de evenimentul crucial, nu strică o trecere în revistă a trecutului asociației și a navigatorului cultural de azi, adus în ciuda voinței elitelor orașului, pe post de expert overqualified. 

În septembrie 2016, juriul de experți independenți, responsabil cu evaluarea candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, a recomandat ca acesta să-i revină orașului Timișoara. După runda de preselecție. mai rămaseseră doar patru municipii în competiție: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Deși a susținut din umbra Cluj Napoca, vorbea presa la acea perioadă, ministrul culturii din guvernul Cioloș, aceeași Corina Șuteu, a felicitat Asociația Timișoara Capitala Europeană a Culturii, pentru “impecabilul dosar de candidatură.”

Din cauza pandemiei, evenimentul s-a amânat pentru anul 2023.

Anul acesta, Dominic Fritz, la recomandarea elitelor din umbră și la indicațiile pluseriste, a adus-o la cârma navei sale amiral, de pescuit în ape tulburi, pe Corina Șuteu.

 

 

“Primăria Timișoarei a angajat-o pe Corina Șuteu, autodeclarat expert cultural, prin firma sa de apartament, Insula 42, pe post de consultant extern pentru programul ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Pentru „doar” 10.000 de euro pe lună. Ea a devenit cunoscută în urma unui scandal celebru la New York, legat de poneiul cu zvastică, scria în iarnă “Evenimentul zilei,” preluând o investigație făcută de jurnalista Lia Lucia Epure.

 
 

Statistică

36

reprezintă numărul total de facultăți din cele șapte universități timișorene, din care Dominic Fritz nu a reușit să selecteze un city-manager și un expert “navigator” al culturii.

 

1

Dominic Fritz vrea să facă din Centrul de proiecte, cu un singur angajat, o asociație paralelă ATCCE – 2023

 

60

E numărul anilor în care Ansamblul Folcloric „Timişul” al Casei de Cultură a municipiului Timișoara, afiliat la UNESCO, a activat neîncetat. Astăzi, Dominic Fritz i-a decapitat conducerea. Festivalul Inimilor nu mai are finanțare.

————————————————————————————————–

În 24 aprilie 2008, Flux24.ro titra: “Fritz a angajat Poneiul cu Zvastică pe 10.000 de euro pe lună.”

10.000 de Euro e salariul “Göring-ului cu fustă”

Prima performanță notorie a expertei culturale (nimeni nu i-a văzut diploma) a fost consemnată în 18 mai 2021, când vădit marcată de publicarea datelor sale din contract, în valoare de 132.000 de lei, a certat presa. “Aș vrea să fac un apel la dumneavoastră să verificați întotdeauna informațiile pe care le transmiteți. Presa are o responsabilitate pe care nu întotdeauna și-o respectă”, a insinuat Corina Șuteu. În replică, Lia Lucia Epure, jurnalista care a dezvăluit datele despre onorariul ei de expertă, a catalogat ieșirea lui Șuteu drept “un bocanc peste obrazul libertății presei.”

“Din prestigioasa elită culturală a Timișoarei, Dominic Fritz n-a găsit un alt om? N-a avut de unde selecta sau a plecat de la început cu preconcepții că orașul îi e vasal, iar el îi e dator lui Dan Barna, șeful său ierarhic de la București? – se întreabă un manager cultural, care din teama represaliilor nu-și dezvăluie identitatea.

Păi cine i-a recomandat-o pe Corina Șuteu? Vocea și talentul, în niciun caz, râde un drucker de-al lui Poli Timișoara.

Rămasă fără job, după ministeriatul său scurt, Corina Șuteu, a lucrat la firma sa de apartament Insula 42, înainte de a obține contractul cu Primăria Timișoarei, printr-o unitate de a sa, notează Newstandard.news.

La Timișoara scandalul e cât casa

 

Miercuri după amiaza, comisia de monitorizare de la Bruxelles a desfășurat o reuniune de lucru, în vederea publicării Raportului de activitate. Au participat, pe lângă Dominic Fritz, reprezentanți ai primăriei, ai ATCCE – 2023 și ai ministerului culturii.

Experții în capitale europene ale culturii vor da publicității, peste 30 de zile, un raport de monitorizare al acțiunilor de pregătire a evenimentului din 2023.

Dominic Fritz, deși președinte al Board-ului Asociației Timișoara Capitală a Culturii Europene 2023, a refuzat în numele primăriei să mai plătească suma reprezentând contribuția pe anul 2021. S-a pus singur deasupra legii, remarcă un jurist.

Corina Șuteu va fi reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

“Cu tata evreu, mă simt jignit ca un primar de etnie germană să o aducă la conducerea Asociației pe Corina Șuteu, “managerul cultural” care a provocat la New York, în urmă cu ceva ani, un scandal internațional cu o expoziție antisemită. Voi sesiza CNCD!” – declară artistul Ștefan Popa Popa’S, Ne asigură că demersului său i se vor alătura și alte personalități reprezentative ale orașului. “Dominic Fritz și-a angajat “Göring-ul cu fustă,” conchide un concitadin, nealiniat curentului progresist.

În timp ce era director al ICR New-York, mai precis prin iunie 2008, Corina Șuteu a organizat expoziția de street-art “Freedom for Lazy People” (libertate pentru oamenii puturoși). Un ponei roz cu o zvastică pe crupa lui (vezi foto) și alte lucrări cu tentă anti evreiască au fost un subiect fierbinte care au dus la vremea respectivă la critici dure, nota la acea vreme Flux24.ro.

Așa zisele exponate au fost controversate la vremea aceea, fiind asimilate cu mesaje antisemite.

ICR New York avea un director de comunicare, un anume domn Cristian Neagoe, devenit celebru pentru texte pornografice publicate pe internet.

Scandalul ia diverse forme la Timișoara.

Simona Neumann asigură vidul de putere, coordonând proiectele demarate, chiar dacă nu mai are finanțări de la primăria orașului.

—————————————

“Light up your city!” e altfel decât lumina de pe șoldul poneiului roz

„Shine your light – Light up your city!” – Conceptul prezentat de acest municipiu din vestul României reprezintă „o metaforă care ne amintește că Timișoara a fost întemeiată pe principiile iluminismului, pe toleranță, multiculturalism și multi-credință”, declara Simona Neumann, șeful asociației care a câștigat concursul de proecte, reporterilor francezi de la Le Point, în septembrie 2016.

——————————————————-

Nicolae Robu, prins în menghina rețelei

După ce fostul primar liberal Nicolae Robu a publicat un SMS agramat al unuia dintre intelectualii, aprigi susținători ai lui Dominic Fritz, pe care i-a făcut „lichele” și „ahtiați după bani,” filiala locală a USR-PLUS a cerut colegilor din coaliția de guvernare locală să-l excludă din partid, pe motiv că a transmis un mesaj nedemn. Este vorba despre PNL.

În bunul obicei moștenit de la Constantin Noica, preluat și dus la excepționalism de haterul Gabriel Liiceanu, țintele lui Robu s-au lăudat reciproc. “Doar în turmă-s tari, că singuri îs nimeni în lume.” Majoritatea celor numiți face parte din cunoscutele rețele ale societății deschise.

Până la noi ordine pe unitate, caii timișoreni trag unii hăis, alții cea.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă