6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăDouă tramvaie își poartă călătorii spre România, Grecia, Spania și Suedia

Două tramvaie își poartă călătorii spre România, Grecia, Spania și Suedia

Aspectul inedit al celor două vehicule este rezultatul colaborării României, Greciei, Spaniei și Suediei în cadrul unui proiect de artă urbană denumit „Călători printre culori”.

Reprezentările grafice aplicate pe cele două vagoane de tramvai care vor circula în București au rolul să prezinte câteva elemente culturale specifice acestor patru țări.

Proiectul „Călători printre culori” este organizat de Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă şi ambasadele Spaniei şi Suediei la București, în parteneriat cu Societatea de Transport București şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de programe educative PROEDUS.

Iniţiativa îşi propune să promoveze imaginea şi patrimoniul cultural al celor patru ţări prin interme-
diul artei urbane şi, totodată, să contribuie la revitalizarea estetică a capitalei
României.

Bucureştenii sunt, astfel, invitaţi să descopere diversitatea culturală a României, Greciei, Spaniei și Suediei într-un spaţiu mai puţin obişnuit – acela al transportului public.

„Alegerea tramvaiului ca suport pentru realizarea picturilor nu este întâmplătoare. Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a încuraja călătoria cu acest vehicul nepoluant, care poate transporta atât călători, cât şi creaţii artistice, aducând astfel arta mai aproape de oameni, în general, şi de publicul tânăr, în special”, subliniază un comunicat transmis de Ambasada Suediei.

În cadrul acestui proiect, elevi ai Liceului de artă „Dimitrie Paciurea” din București vor avea posibilitatea să exerseze tehnica pictării cu graffiti în cadrul atelierelor care se vor organiza pentru împodobirea celor două vagoane.  

Ele vor fi decorate sub coordonarea unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români în domeniu. Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Ciubi sau “Pisica Pătrată”,  unul dintre primii „street artists” din București, va picta unul dintre cele două tramvaie cu imagini considerate reprezentative pentru Grecia şi România.

Cel de-al doilea tramvai va oferi călătorilor o plimbare imaginară prin Spania și Suedia, prin intermediul lucrărilor realizate de colectivul de artişti Sweet Damage Crew şi Ovidiu Mihai, cu numele de artist Obie Platon – implicat în dezvoltarea de proiecte ce au vizat regenerarea prin artă a zonelor urbane.

Tramvaiele pictate urmează să circule pe liniile 1 şi 10.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă