13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăEu dau banu`, eu dau ora exactă!

Eu dau banu`, eu dau ora exactă!

Sub regia lui Răzvan Oprea și scenografia Simonei Marcu, textul lui Nicole Duțu reprezintă o abordare de succes a caricaturizării clasei politice, expunând culisele formării unui nou Guvern.

Dacă facem abstracție de elementele de sistem politic românesc actual, piesa este foarte asemănătoare cu satirele părintelui dramaturgiei românești, Ion Luca Caragiale.

Disperarea oamenilor politici de a forma un nou Guvern, slugărnicia acestora față de șefii lor direcți, schimbătoare ca vântul, și corupția patologică provenită din setea de putere și bani sunt doar câteva dintre temele abordate în  „Eu dau banu`, eu dau ora exactă!”.

Pe lângă tematica politică, în reprezentație este expus într-o manieră complexă și contextul social, în special pentru a caracteriza personajele implicate în desfășurarea acțiunii. Astfel, tipologiile de politicieni sunt mult mai puternic creionate în ochii spectatorului, care poate remarca ușor cum aceștia livrează discursuri goale de conținut, pregătite pentru a fi atractive pentru electorat. Dând la o parte acest aspect, este ironizată și discrepanța dintre slaba lor pregătire și intenția de a arăta în fața oamenilor că sunt cu adevărat bine intenționați și informați.

Carmen Tănase, una dintre marile doamne ale teatrului românesc, interpretează rolul femeii cu bani care ajunge să joace pe degete bărbații din politică însetați de înavuțire, dar lipsiți de resurse. Distribuția este completată de Ion Ionuț Ciocia, Victor Vurtejanu, Maria Radu sau Rădița Rosu, Silvia Stanciu, Calina Epuran, Răzvan Bănică și Gabriel Fătu.

Trebuie menționat că deși piesa este o veritabilă satiră adresată clasei politice actuale, în replicile actorilor nu se regăsește vreo trimitere explicită către vreun partid politic. Spectatorul are astfel posibilitatea să își aleagă el, fără a fi influențat, imaginea partidului sau partidelor pe care le asociază cu mesajul reprezentației teatrale.

Piesa se joacă la Sala Dalles, în apropierea Pieței Universității din București, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, numărul 18. 

 

 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă