15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăFestivalul Filmului Românesc de la New York, la a 12-a ediție

Festivalul Filmului Românesc de la New York, la a 12-a ediție

Festivalul, inițiat și organizat de Romanian Film Initiative, în parteneriat cu BAMcinématek și Jacob Burns Film Center, a adus și în acest an în fața publicului de peste ocean cele mai recente producții cinematografice românești, grupate în trei programe: filme realizate de cineaști consacrați, opere de debut și o retrospectivă de autor.

Filmul românesc s-a dovedit și la această ediție un favorit al americanilor, festivalul fiind inclus în topul primelor cinci evenimente de artă din New York din luna decembrie recomandate de NYC-Arts, emisiunea difuzată pe celebrul canal de televiziune PBS.
Performanța este cu atât mai notabilă cu cât și anul acesta programul festivalului a fost curatoriat pentru a include două spații gazdă influente: Jacob Burns Film Center, partener veteran al festivalului, și, în premieră, prestigiosul BAMcinématek din inima Brooklyn-ului, gazda filmului independent și arthouse prin excelență.

Bilete epuizate la filmul lui Nae Caranfil

Making Waves a luat startul în 30 noiembrie la Jacob Burns Film Center, unde biletele pentru filmul de deschidere, “6,9 grade pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil, au fost epuizate cu o zi înaintea începerii festivalului, iar proiecția a fost mutată într-o sală mai mare pentru a acomoda cererile de bilete în plus. 
Decembrie e luna filmelor propuse pentru Oscar, așa că proiecția filmului “Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost, de asemenea, primită cu foarte mare interes. Cu câteva zile înainte de premiera newyorkeză, “Fixeur” a fost prezentat de regizor la Los Angeles în fața membrilor Academiei Americane de Film. Alături de scenaristul/directorul de imagine Adrian Silișteanu, cei doi s-au bucurat de numeroase întrebări din partea publicului newyorkez, multe dintre ele legate subiectul filmului, jurnalism și etica profesională (nu întâmplător un subiect fierbinte în America actuală).

Că această întâlnire a picat la fix spune și Adrian Silișteanu: „În general, cu publicul american sesiunile de Q&A au o energie aparte, însă la Making Waves chiar am avut marea bucurie să întâlnim cinefili înrăiți, atât români, cât și americani, cărora cinematografia românească le este foarte familiară. Mie personal nu mi s-a întâmplat niciodată, la nici un festival din lume, să dialoghez cu spectatorii după proiecție mai mult chiar decât a durat filmul.” Pe parcursul celor 45 de minute ale Q&A-ului de după proiecția filmului, Silișteanu a detaliat episodul real din viața lui care l-a inspirat să scrie scenariul, iar Adrian Sitaru a răspuns întrebării venite din public: „Ce înseamnă să fii un bun jurnalist?” prin: „Nu știu să vă răspund. Nu știu nici măcar să vă spun ce înseamnă să fii un bun regizor.”
 
Q&A cu regizorii și actorii români

De săli pline la Jacob Burns Film Center s-au bucurat și filmele “Ana, Mon Amour” – regia Călin Peter Netzer, “La drum cu tata”, regia Anca Miruna Lăzărescu și “Breaking News”, acesta din urmă dublat de asemenea de un lung Q&A cu regizoarea Iulia Rugină. „Mi se pare foarte important felul în care Making Waves conectează cineaștii cu publicul din Statele Unite. E o legătură necesară și un dialog care modifică percepții de ambele părți. Am avut parte de una dintre cele mai frumoase sesiuni de Q&A după proiecția filmului meu. Felul în care acest public, extrem de educat în cinema, privește lucrurile e ceva ce mă ajută în final pe mine, ca cineast, să mă privesc din afară, cu alți ochi, îndepărtați geografic și cultural, și să înțeleg ceva din asta.”, spune Iulia Rugină.

Cinefili americani interesați de cinematografia noastră

O altă întâlnire extrem de animată dintre publicul newyorkez și filmul românesc a avut loc la BAMcinématek, chiar în seara deschiderii, în prezența regizorului comediei independente “Două lozuri”, Paul Negoescu: „M-am simțit grozav la Making Waves și nu doar datorită faptului că a fost primul meu contact cu New York-ul impresionant, ci mai ales datorită publicului care a umplut sala de la BAMcinématek și care a stat la Q&A până când a trebuit să eliberăm sala. Dintre cei prezenți, cam jumătate erau români din New York, dar foate mulți erau cinefili americani, public fidel de cinema arthouse, interesat de producții românești (lucru vizibil după întrebările pe care le-au pus).” Ambele filme din prima zi a festivalului în Brooklyn, “Câini”, regia Bogdan Mirică, și “Două lozuri”, au fost proiectate cu casa închisă, secțiunea dedicată tinerilor cineaști încheindu-se cu proiecția filmului produs de Miruna Berescu, “Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, în regia lui Emanuel Pârvu.

Un alt highlight al programului de la BAMcinématek a fost retrospectiva regizoarei Anca Damian, care a reușit să entuziasmeze prin cele două tulburătoare documentare hibride și animate: “Crulic – drumul spre dincolo” și “Muntele magic”. Foarte bine a fost receptată și proiecția cu sală plină a filmului “Perfect sănătos” din deschiderea retrospectivei, urmată de un Q&A de aproape o oră cu actorul Anghel Damian și regizoarea Anca Damian: „Proiecțiile organizate în cadrul retrospectivei filmelor mele la BAM mi-au prilejuit întâlnirea cu publicul festivalului Making Waves, festival unic prin abordarea curajoasă și statornică a spectatorilor de peste ocean cu filme românești, și în același timp și cu publicul cinematecii din New York. Dezbaterile după terminarea proiecțiilor, întâlnirile organizate cu profesioniștii, și nu în ultimul rând munca și profesionalismul celor trei oameni care stau în spatele acestui festival – Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu —, au fost de cel mai înalt nivel.” Prezenți la film, scriitorul Andrei Codrescu și celebra fotografă newyorkeză Nan Goldin, l-au apreciat în mod special, Goldin purtând o discuție cu Anca Damian și realizând ulterior și o sesiune fotografică cu Anghel Damian în studioul său din Brooklyn.

Actrița Anda Onesa și scriitorul Norman Manea, prezenți la festival

Nume sonore din lumea filmului, dar și din afara ei, au participat anul acesta la Making Waves. Invitaților acestei ediții (Anca Damian, Anghel Damian, Adrian Sitaru, Adrian Silișteanu, Paul Negoescu, Emanuel Pârvu, Miruna Berescu, Iulia Rugină și actorul lituanian Vytautas Kaniusonis, protagonistul producției “The Gambler” din Lituania, țara invitată în acest an la Making Waves în cadrul programului “Creative Freedom through Cinema”) li s-au alăturat alți realizatori de film precum regizorul de origine română Bogdan George Apetri, care locuiește în New York și predă la Columbia University, sau Erin Casper, care a realizat montajul filmului “Risk” al Laurei Poitras. Actrița Anda Onesa a fost și ea prezentă la proiecții, alături de scriitorul Norman Manea.

Despre faptul că filmele românești sunt și trebuie să fie în continuare prezente pe marile ecrane din Statele Unite, nu doar în festivaluri, s-a discutat și în cadrul întâlnirii dedicate industriei, Film Industry Talks, moderată de regizoarea Mona Nicoară, totodată curator al Festivalul de film documentar fARAD, și Corina Șuteu, președinta Making Waves. În cadrul Film Industry Talks s-a dialogat despre distribuția filmelor românești în America, dar și despre programarea filmelor europene în SUA în general și despre ce înseamnă o campanie de Oscar eficientă și costurile unei astfel de campanii. 
 
Distribuitori și programatori americani nu au lipsit de la discuții

 Jonathan Howell (Big World Pictures – distribuitorul american al filmelor “Aferim!”, “Victoria” și cel mai recent, “Inimi cicatrizate”), Rodrigo Brandao și Nicholas Kemp (Kino Lorber – distribuitor al filmului “Marți după Crăciun”) și Fumiko Takagi (Criterion Collection – care urmează să lanseze în celebrul format de DVD de autor ultimele două filme ale lui Cristian Mungiu, “După dealuri” și “Bacalureat”) sunt doar câțiva dintre promotorii filmului românesc în Statele Unite. Alături de ei au participat la Industry Talks și Frederic Boyer, directorul artistic al Festivalului de film Tribeca, Brian Ackerman, directorul de programare al Jacob Burns Film Center, partener tradițional al Making Waves, și curatorul independent Irena Kovarova, care a organizat numeroase programe dedicate filmului european.

Cea de-a 12 ediție a festivalului a fost posibilă cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, Uniunea Cineaștilor din România și Fundația Blue Heron, alături de donații individuale din partea comunității Making Waves.  Asociația Film ETC. (formată din Corina Șuteu, președinte Making Waves, Oana Radu, manager și Mihai Chirilov, director artistic) îl are ca ambasador și cofondator pe actorul Andi Vasluianu.

 

 

 

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă