13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăCulturăFilosoful Mihai Şora, omagiat cu titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Filosoful Mihai Şora, omagiat cu titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

“Se conferă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti domnului Mihai Şora, în semn de recunoaştere a activităţii sale şi a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti”, prevede proiectul de hotărâre adoptat de CGMB.

În expunerea de motive se arată că Mihai Şora este o personalitate marcantă a societăţii româneşti contemporane.

“Ca filosof şi eseist a avut o activitate publicistică remarcabilă. (…) Şora a avut o contribuţie importantă în societatea românească prin activitatea sa profesională desfăşurată în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (redactor-şef între anii 1954 – 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colecţii de cărţi, ‘Biblioteca pentru Toţi’, Editurii pentru Limbi străine (şef de secţie între anii 1951 – 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate între anii 1948 – 1951)”, relevă sursa citată.

A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia din Guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din Guvern care a făcut acest gest de onoare, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat.

“Implicarea sa civică este şi ea foarte însemnată. Este membru fondator al Alianţei Civice, al Grupului de Dialog Social, precum şi al Societăţii Române de Fenomenologie. Este membru de onoare al Academiei Române. Prin apariţiile şi poziţiile sale în spaţiul public s-a remarcat ca un reper moral, luând atitudine faţă de derapajele autorităţilor şi susţinând constant păstrarea principiilor unui stat democratic”, menţionează sursa citată.

Pentru activitatea şi creaţia sa a fost recompensat de-a lungul timpului cu distincţii şi premii precum: Premiul Uniunii Scriitorilor în anii 1978 şi 1998, Ordinul naţional “Steaua României” în grad de Cavaler în 2016, Decoraţia regală “Nihil sine Deo” în 2011, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă