13.7 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăCulturăGalia Gruder şi gingaşele sale personaje

Galia Gruder şi gingaşele sale personaje

Sardinella şi peştele cu papion sunt vecini de bloc şi se cam plac. „Ea, cuminte, gospodină/făcea clătite cu smântână“, „Peştişorul fanfaron/gătit cu frac şi papion, […] se tot admiră în oglindă/şi… se decide s-o întindă.“ Aşa încât şi-a luat servieta diplomat… şi a plecat.

În Marea Caraibelor locurile de distracţie nu lipsesc, aşa încât peştele cu papion nimereşte din discotecă… la ruletă. Din păcate, diplomatul său nu e plin cu bani, aşa cum s-ar fi părut, ci cu… clătite cu smântână! Aşa încât e arestat pentru escrocherie.

Dar Sardinella îl iubeşte tare mult, aşa încât se dă peste cap să-l salveze. Angajează un scafandru detectiv şi două ajutoare – un arici de mare şi un peşte zburător – care adună numeroase dovezi pentru a demonstra nevinovăţia peştelui cu papion. Finalul cărţii este cu happy-end, evident: cei doi peştişori se căsătoresc.

 

Miss Jungla

 

În jungla africană, Regele Leu organizează în palatul său un concurs de frumuseţe, Miss Jungla, exclusiv pentru domnişoarele animale. Domnişoara Ţestosu, Sissi Şerpescu, Tigrina Felinescu, Elefănţica Trompişor, Crocodiluţa, Rinoceriţa şi Ica Maimuţica îşi vor demonstra talentele în faţa unui juriu serios.

S-au cântărit, au dat probe de gimnastică, de dans, au făcut parada modei. Apoi, a trebuit să se confrunte cu microfoanele şi aparatele de filmat ale presei, în timp ce juriul delibera din răsputeri. La final au fost premiate o reptilă – Sissi Şerpescu, o carnivoră – Tigrina Felinescu – şi o ierbivoră – Trompişor, care a fost declarată Miss Jungla, spre surpriza tuturor!

A urmat o noapte de mare veselie, iar Miss Jungla a promis că „În noua ei calitate/Se va dedica problemelor de caritate./Având drept ideal ca în lumea animală/Să domnească fericirea generală!“

 

Peripețiile unui
cârlig de rufe

 

Uf este un cârlig de rufe. Supărat pe motanul Vasile, el se împrieteneşte cu vecinele sale de pe sfoara de uscat rufele, rândunelele La, Si, Sol, cu mama lor Mirela şi bunicul Remisol. Când soseşte toamna şi rândunelele se hotărăsc să plece în ţările calde, Uf e tare supărat că o să rămână singur. Dar prietenii la nevoie se cunosc, şi păsărelele îl iau cu ele în călătorie, agăţat de un pai pe care îl poartă în ciocurile lor. Pe malul Nilului, Uf trăieşte alături de prietenele sale frumoase peripeţii, află lucruri noi şi nemaivăzute, dar tot mai bine e acasă  şi în primăvară se întoarce alături de rândunele.

 

Flor, un fluture cutezător

 

La Clubul Tinerelor Gâze, fluturele Flor află că în Hawaii se va derula un congres al insectelor zburătoare şi se hotărăşte să participe şi el. Traversează oceanul, evident, nu în zbor, ci la bordul unui avion, pe pălăriuţa unei… vedete. A fost primit cu onoruri, fiind singurul european prezent. La congres s-a stabilit că trebuie schimbat numele planetei albastre în Insecterra, ţinând cont că pe ea trăiesc de mii de ori mai multe gâze decât fiinţe umane. Şi s-a mai decis ca „[…]  în mileniul trei/oamenii şi insectele să se înţeleagă între ei“.

La întoarcerea sa la Bucureşti, Flor a aflat că vedeta pe pălăriuţa căreia călătorise a lansat moda „Fluture pe beretă“, şi astfel a ajuns şi el o adevărată celebritate.

Născut în dimineaţa de Florii, fiul fluturelui Flor a fost botezat… tot Flor. Doar că el se născuse cu talent de artist şi va deveni muza unui  pictor, lansând astfel curentul  artistic… fluturist.

La nunta unui  gândac, pictorul Flor s-a îndrăgostit de fluturiţa Aza, balerină. S-a căsătorit cu ea şi, în luna de miere, a invitat-o la operă, unde tocmai se juca spectacolul „Madame Butterfly“. În sala de concerte au trăit multe peripeţii, din care Aza va fi salvată de către un şoricel de operetă. După care au trăit…  nu mulţi ani, se ştie că fluturii nu trăiesc mult, dar au trăit fericiţi.

„Sardinella şi peştele cu papion“, „Miss Jungla“, „Aventurile Cârligului de rufe Uf“, „Flor, un fluture cutezător“ sunt titlurile unor frumoase cărţi pentru cei mai mici cititori, scrise (în versuri) de Galia Gruder şi desenate de Burschi Gruder.

Cei doi autori (soţ şi soţie) au creat împreună un inedit şi gingaş univers antropomorf, umanizând peştişori, insecte, animale şi chiar un… cârlig de rufe.

Suflete de artişti, ei au reuşit acest lucru inspiraţi de microcosmosul în care trăiau, la etajul 6 al unui bloc din Bucureşti:  rândunelele ciripitoare  de la balcon, fluturele care le-a intrat într-o zi pe fereastră, animalele din jungla… de la televizor, iar prietenul Sardinellei are desenat la gât papionul pe care îl purta la sărbători Burschi Gruder.

 

Creatorii

 

Surprinzător e însă faptul că autoarea versurilor acestor minunate cărţi pentru copii, Galia Gruder, este de profesie… inginer chimist.

Ea s-a născut la Ţarigrad, judeţul Soroca, într-o familie de moşieri polonezi. A avut o copilărie fericită până în 1940, când Armata Roşie a invadat Basarabia. Tatăl său a fost arestat şi va muri în închisoare, iar Galia împreună cu restul familiei au fost alungate de acasă. S-au stabilit la Bucureşti şi Galia se va înscrie la Facultatea de Chimie Industrială. După absolvire, va lucra la diverse institute de cercetare de profil, iar în 1953 se va căsători cu Max Emanuel Gruder (alintat Burschi), inginer, dar care va trăi toată viaţa din profesia de grafician.

Galia Gruder a avut de mică talent de scriitoare, astfel încât la începutul anilor ’60 publică primele sale cărţi: „De la silex la diamante sintetice“ şi „Metalele prezentului“. A publicat şi literatură science fiction, în Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice şi în revista „Vatra“ din Târgu-Mureş (povestirile respective, majoritatea premiate la diverse concursuri, vor fi adunate în 2013 în paginile volumului „În legitimă apărare“).

După 1989 a continuat să publice cărţi de specialitate: „Cartea nestematelor“ (2003) şi „Cartea aurului“ (2005) la Editura Humanitas; „Istoria fascinantă a pietrelor preţioase“ (2007) la Editura Tritonic.

Cercetătoare cu mai multe brevete de inventator la activ, autoare a 12 cărţi de specialitate, Galia Gruder rămâne în conştiinţa publică şi ca apreciată scriitoare pentru copii, în tandem cu soţul său, Gruder Burschi.

Născută pe 8 noiembrie 1924, Galia Gruder a aniversat ieri, alături de cei dragi, frumoasa vârstă de 94 de ani.

La mulţi ani, doamnă Galia Gruder!   

Cele mai citite

Conflict de proporții în lumea afacerilor implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. La centru disputei se află folosirea numelui comercial „Lion...

Un conflict de proporții în lumea afacerilor a ajuns pe rolul instanțelor din România, implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. În...

Atacuri ale hackerilor pro-ruși asupra băncilor din România. BCR şi Banca Transilvania au semnalat probleme

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o avertizare privind recentele atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS), care au avut loc...

Jucătorii lui Gică Hagi, petrecere pe cinste după victoria cu Rapid. Louis Munteanu și Grameni, surprinși în club

Victoria impresionantă a echipei Farul Constanța împotriva Rapidului, cu scorul de 2-1, pe terenul acestora din Giulești, a stârnit nu doar bucuria suporterilor, ci...
Ultima oră
Pe aceeași temă