Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Grecia roagă Muzeul Luvru să-i împrumute o bucată din friza de pe Partenon

Grecia roagă Muzeul Luvru să-i împrumute o bucată din friza de pe Partenon

Grecia solicită Franţei să-i împrumute o bucată din friza de pe Partenon care în prezent se află la Muzeul Luvru, ne spune News.ro

Lorand Stoica 0 comentarii

Un responsabil grec din Ministerul Culturii a declarat sâmbătă că a solicitat Franţei să-i împrumute temporar un fragment din friza de pe Partenon care este deţinută de Muzeul Luvru, ocazie pentru a celebra bicentenarul independenţei sale în 2021. 

Această propunere este "examinată în mod pozitiv", a explicat el sub anonimat. "Detaliile vor fi stabilite de miniştrii Culturii din cele două ţări. Este vorba despre un schimb provizoriu", a precizat el. 

Acest împrumut a fost evocat în cursul întâlnirii de joi, de la la Paris, între premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform agenţiei greceşti de presă ANA.

Friza datează din secolul al V-lea înainte de Hristos, şi înfăţişează o scenă din bătălia mitică dintre centauri şi oameni. 

În schimb, Grecia va împrumuta Luvrului o colecţie de piese din bronz antice, potrivit ANA.

Bucata de friză, a precizat Luvru, a fost găsită în 1788 la baza Partenonului de către Louis François Sébastien Fauvel, un diplomat francez şi arheolog amator. 

Alături de Marea Britanie şi de Rusia, Franţa a învins forţele otomane în cursul unei bătălii navale decisive la Navarino, în 1827, în războiul în care a ajutat Grecia să-şi recapete independenţa. 

Prin urmare, cele trei puteri au fost foarte prezente în politica grecească timp de decenii care au urmat independenţei. 

British Museum, de la Londra, deţine o colecţie mult mai importantă de frize din Partenon, desprinse de monument şi aduse în 1806 de Lordul Elgin, pe atunci ambasador britanic la Curtea otomană şi pasionat de arta grecească. 

Plătit bine, conducătorii otomani din Grecia i-au acordat dreptul de a le transporta departe. Marea Britanie consideră deci că ele au fost legal cumpărate. 

Atena, care argumentează că permisiunea în chestiune a fost acordată de cuceritor şi nu de Grecia, solicită de două secole înapoierea monumentului, dar British Museum a refuzat mereu. 

Comentarii

loading...