10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăInfluencerii promovează Capitala, de Centenar

Influencerii promovează Capitala, de Centenar

Proiectul este realizat în cadrul Programului Cultural „București-Centenar“, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (A.M.P.T), în contextul celebrării celor 100 de ani de la Marea Unire.   

Influencerii au promovat monumentele din București prin articole de blog și materiale video dedicate proiectului. De exemplu, unul dintre interviurile realizate s-a bucurat de apariția celebrului solist de la Carla’s Dreams.

De asemenea, și pasionații de artă fotografică au putut contribui la dezvăluirea comorilor istorice și culturale ale Capitalei, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.  Mai precis, proiectul „București la puterea 100”, realizat în cadrul Programului Cultural „București-Centenar“, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (A.M.P.T),  a cuprins și un concurs adresat fotografilor amatori.

Concursul de fotografie „București la puterea 100”, desfășurat în perioada 23 Iulie – 20 August 2018, face parte din Programul Cultural „București – Centenar”,  derulat de AMPT cu scopul promovării culturii, artei și educației, prin fotografierea monumentelor și locurilor cu încărcătură istorică din capitala României.

Decernarea premiilor a avut loc joi, 27 septembrie 2018, în cadrul unui eveniment prezentat de către artistul Florin Grozea. Cinci fotografi profesioniști și acreditați au jurizat fotografiile participanților și au desemnat câștigătorii celor mai bune galerii foto.

Am stat și noi de vorbă cu ocupantele locurilor I și II, respectiv Tatiana Dragomir și Victoria Anghel, încercând să aflăm câteva detalii despre pasiunea lor pentru fotografie, dar și despre modul în care au regăsit Bucureștiul prin filtrul camerei foto, la 100 de ani de la Marea Unire.

·     Ești pasionată de fotografie. Ce dorești să le transmiți bucureștenilor prin fotografiile tale?

 Tatiana Dragomir: Să se bucure de moment, de locurile pe care le vizitează sau pe lângă care pur și simplu trec din întâmplare, să le privească cu atenție, să observe detaliile și aspectele mai puțin evidente la o primă vedere.

Victoria Anghel: Viziunea unui fotograf poate fi diferită de cea a unui visător care privește o fotografie pentru că, de fapt, o imagine poate reprezenta cât o mie de cuvinte și atunci fiecare om poate să interpreteze o imagine în diferite forme. Ce vreau eu să transmit prin pozele pe care le fac este, fără lipsă de modestie sau nu, ceea ce îmi doresc eu să văd.

·     De ce crezi că ar trebui să viziteze bucureștenii această expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri?

 Tatiana Dragomir: Consider că poate fi o bună ocazie pentru a descoperi ceva nou, poate o altă față a Bucureștiului sau o altă opinie legată de oraș.

Victoria Anghel: În mod deosebit pentru a nu renunța la cultură. Aș îndemna toți oamenii care participă să nu renunțe la faptul că avem o istorie în spate și că aceasta ne definește pe noi, indiferent de perioada despre care vorbim.

 ·     De ce iubești Bucureștiul?

Tatiana Dragomir: Îmi place foarte mult să mă plimb prin oraș și să admir arhitectura clădirilor istorice de o frumusețe aparte. Apoi, găsesc foarte interesantă combinația dintre vechi și nou.

Victoria Anghel: Iubesc Bucureștiul de altădată. Îmi place arhitectura caselor, ador monumentele care încă se regăsesc pe lângă anumite muzee sau parcuri. Îmi place acest oraș pentru că mai păstrează un pic din boemitatea de demult. Apoi, în mod deosebit, îmi place Calea Victoriei. Mi se pare o zonă artistică, de poezie, de istorie, care îmi transmite un aer profund din anii interbelici și care mă ajută să creez și mă inspiră foarte mult.

·     Cum ai ales locațiile/monumentele pe care le-ai fotografiat pentru concurs? Ce anume te-a inspirat?

Tatiana Dragomir: Am stabilit anumite locații care mi s-au părut potrivite pentru acest concurs și, odată ajunsă în acele locuri, m-am lăsat inspirată de tot ceea ce era în jur. Am folosit însă și o fotografie mai veche, care a fost foarte apreciată de prietenii mei, gândindu-mă că merită pusă în valoare cu această ocazie.

Victoria Anghel: Uite așa, la pas pe Calea Victoriei. Nu m-am dus cu un scop anume, ci, pur și simplu, mergând pe Calea Victoriei, am fotografiat ceea ce m-a inspirat în acel moment.

·     Cum se vede Bucureștiul prin filtrul camerei foto la 100 de ani de la Marea Unire?

Tatiana Dragomir: Bucureștiul a început puțin să se schimbe, are mai multă lumină, însă îmi doresc mai mult pentru acest oraș și sunt nerăbdătoare să văd cu ce ne poate surprinde.

Victoria Anghel: Cu siguranță se vede total diferit și mă bucur că încă păstrăm acele valori care sunt transmise prin clădiri, poezie și orice alte forme de artă. Este un oraș dinamic, pestriț, dar eu, ca o visătoare ce sunt, mi-aș dori să păstreze totuși un pic din frumusețea Bucureștiului de altădată, care pe mine mă inspiră.

·     Dacă ar fi să ilustrezi Bucureștiul modern printr-o singură fotografie, care ar fi aceea?

Tatiana Dragomir: Clădirea care adăpostește Uniunea Arhitecților din București m-a impresionat foarte mult. Este o clădire care îmbină vechiul și noul, printr-un amestec de cărămidă și sticlă. La bază, clădirea este un monument istoric, iar în partea superioară, o construcție cu geamuri, foarte modernă. Pentru mine, aceasta este o clădire reprezentativă, care mă face bucuroasă că am început și noi să adoptăm câte puțin din arhitectura orașelor din străinătate.

Victoria Anghel: Am fost întotdeauna impresionată și am citit foarte mult despre perioada interbelică, fapt pentru care, acum, pe moment, aș alege Casa Armatei, cu o atmosferă care să ne ducă cu gândul la acea perioadă, cu domnițele de atunci, într-o seară minunată de serenadă.

·     În pozele pe care le faci în București, ce anume te inspiră cel mai mult la acest oraș: oamenii, locurile, evenimentele, stările, monumentele etc.?

 Tatiana Dragomir: Uneori mă inspiră mișcarea din jur, arhitectura și natura, dar în ipostaze mai deosebite. Alteori, oamenii și, din când în când, și locurile.

Victoria Anghel: Depinde de starea de spirit pe care o am în ziua respectivă sau într-o anumită perioadă. Îmi place natura foarte mult, îmi plac monumentele istorice, mă încântă tot ce înseamnă legătura cu arta și mai ales ce intră în zona de vintage. De altfel, pot spune că mă inspiră tot. Cred că în sufletul meu mă simt ușor artistă și sunt inspirată atât de oameni, cât și de locuri, de animale și natură, pentru că, în definitiv, o poză poate reprezenta o amintire atât de frumoasă pe care o poți purta cu tine în viitor.

———

Proiectul „București la puterea 100”, demarat în cadrul Programului Cultural “București-Centenar”, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, cuprinde o serie de activități culturale, care fac referire la istoricul, arhitectura, urbanismul, monumentele istorice și de for public ale Bucureștiului.

Până în prezent, bloggeri și vloggeri cunoscuți din România, precum Andreea Bălan, Tequila, Alin Pandaru (Pandutzu), Luminița Balaban, Mariposa și Mădălina Iancu, au realizat și promovat, în mediul online și pe rețelele de socializare, materiale pe tema “București – Centenar”, care s-au bucurat de un real succes.

Proiectul “București la puterea 100”, în cadrul căruia a fost organizat  și concursul de fotografie ce a vizat promovarea monumentelor Capitalei, este implementat de către agenția de publicitate TREASURE ISLAND și de agentia de influencer marketing HIT MANAGER.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă