9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăInstitutul Cervantes Madrid marchează 30 de ani de existență

Institutul Cervantes Madrid marchează 30 de ani de existență

„Prinţesa de Asturias, în vârstă de 15 ani, va marca astfel prima sa apariţie publică solo în calitate oficială. Pe data de 24 martie, la ora 12,00, ea va face o vizită la sediul Instituto Cervantes din Madrid, unde va depune oficial la Caja de las Letras şi exemplarul Constituţiei Spaniole din care a citit public pe 31 octombrie 2018, la aniversarea a 40 de ani de la aprobarea Constituţiei. Vizita Prinţesei Leonor reprezintă un important gest simbolic din partea Casei Regale de sprijinire a Instituto Cervantes în activitatea sa de promovare a valorilor culturale”, informează filiala de la Bucureşti a Institutului Cervantes printr-un comunicat de presă.

Evenimentele aniversare, derulate sub motto-ul „30 anos creando hispanistas” / „30 de ani de când creăm hispanişti”, se vor desfăşura de-a lungul întregului an, încheindu-se cu o acţiune culturală care va avea loc în Congresul Deputaţilor, unde reprezentanţii diferitelor grupuri parlamentare vor citi fragmente din cărţi aparţinând diferitelor literaturi şi limbi vorbite în Spania: spaniolă, catalana, galiciana şi basca.

* Pe 29 martie, va avea loc Congresul Internaţional de Flamenco, în prezenţa lui Carmen Linares, Arcangel, Rocio Marquez şi Marina Heredia.

* Pe 6 aprilie, responsabila Secretariatului General Iberoamerican (SEGIB), Rebeca Grynspan, şi scriitorii Fernando Iwasaki şi Marta Sanz vor fi prezenţi la lansarea cărţii “Lo uno y lo diverso”, editată de Cervantes şi Espasa, iar pe 22 aprilie, în cadrul Săptămânii Cărţii, mari autori precum Manuel Rivas, Bernardo Atxaga, Carme Riera, Luis Alberto de Cuenca, Antonio Munoz Molina sau Cristina Fernandez Cubas (care scriu în diferite limbi) vor vorbi, în Caja de las Letras, despre moştenirea colectivă pe care o reprezintă lumea editorială, aducând omagiu unor edituri istorice precum Alfaguara, Espasa Calpe sau Alianza Editorial.

* Tot în aprilie va fi inaugurată, la sediul din Alcala de Henares (Madrid), Biblioteca Patrimonială, care va conserva şi digitaliza “tezaurul uriaş bibliografic” al reţelei de biblioteci ale Institutului. În plus, în Săptămâna Scrisului în Spaniolă vor participa creatori tineri şi consacraţi în centrele din New York, Chicago, Manchester şi Manila.

* Pe 6 iunie, se va deschide, în Caja de las Letras, legatul artistic lăsat de Luis Garcia Berlanga, în ziua în care cineastul ar fi împlinit o sută de ani.

* Înainte de finalul anului, se va inaugura, în sediul central al Băncii Cervantes, un tip de muzeu interactiv dedicat cuvântului şi spaniolei, va fi prezentată „Cartea Verde a Institutului Cervantes” şi va fi editat noul anuar ce va accentua progresul unei limbi folosite de aproape 500 de milioane de vorbitori de spaniolă, aproximativ 70% mai mult decât în urmă cu trei decenii.

Campania aniversară a atras alături de acest eveniment o serie de personalităţi din spaţiul Americii Latine, ‘activişti hispanici’ precum actriţa columbian-americană Sofia Vergara, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau autoarea braziliană Nelida Pinon.

„Lor li se vor alătura şi alte nume importante ale culturii, personalităţi care vor continua să sprijine această campanie de 30 de ani care îi transformă pe toţi iubitorii de spanioli în hispanişti”, precizează sursa citată.

Institutul Cervantes este prezent în 88 de oraşe din 45 de ţări, fiind una dintre cele mai importante reţele culturale din lume. Planurile de extindere din acest an aniversar vizează inaugurarea de noi sedii la Milano, Napoli şi Oran, precum şi biblioteca din Paris din bulevardul central Marceau. Deschisă în 1995, filiala de la Bucureşti, condusă de Jorge Jimenez-Zumalacarregui, dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi o sală de expoziţii.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă