21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăCulturăIon Mureșan a primit Premiul pentru Literatură la Târgul de Carte și...

Ion Mureșan a primit Premiul pentru Literatură la Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov

Scriitorul Ion Mureșan este primul laureat al Premiului Național pentru Literatură Libris. Distincția reflectă aprecierea pentru contribuția adusă la dezvoltarea literaturii române și oferă un sprijin concret pentru publicarea operei acestuia.

Începând de la ediția din acest an, în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică, un scriitor român contemporan este premiat pentru întreaga sa activitate, în urma unei selecții naționale. Anul acesta, juriul, alcătuit din Virgil Oniță (director al grupului de companii Libris), Laurențiu-Ciprian Tudor (din partea colegiului redacțional al revistei literare Libris), Ion Cristofor (membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România), Andrei Novac (membru al filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România) și Adrian Lesenciuc (membru al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România), președinte, a decis acordarea premiului poetului Ion Mureșan.

Adrian Lesenciuc, Președinte al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, a declarat: „Prin instituirea acestui premiu, Brașovul intră pe harta orașelor care contează în promovarea valorilor literare autentice”.

Distincția a fost însoțită de un premiu în valoare de 5.000 de lei, iar odată cu acordarea acestui premiu, autorul Ion Mureșan a primit și un contract de editare al unui volum propriu prin editura Libris Editorial. Ion Mureșan a publicat în revista culturală Libris nr.2/2017, p.16, un grupaj de versuri (Opera unor oameni neîndemânatici, A venit toamna și Noi mergem acasă).

“Eu am mare respect pentru Libris, care a devenit o instituție în jurul cărții și, vă rog să mă credeți, este foarte greu să faci în jurul cărții o instituție serioasă, în jurul editării cărții, și în jurul difizării. Mărturisesc admirație pentru faptul că sunt oameni care investesc în carte și care au grijă de copiii noștri care sunt cărțile. Mulțumesc Libris-ului pentru frumoasa onoare pe care mi-a făcut-o”, a declarat scriitorul Ion Mureșan, primul câștigător al premiului Libris.

Selecția a fost făcută initial de redacția revistei și a conținut o listă cu 15 autori care au apărut în paginile publicației în ultimii doi ani. În urma analizării activității literate a acestora, 5 autori au trecut în etapa următoare, de jurizare. Câștigătorul Premiului Național pentru Literatură a fost desemnat prin vot secret, iar premiul decernat de către Virgil Oniță într-un spectacol de gală, în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris.  

Înființarea și susținerea unui premiu național de literatură a venit ca un pas firesc pentru Libris, care de 27 ani, activează pe piața de carte din România. De-a lungul timpului ne-am asumat nu doar un rol important în comerțul de carte, dar și o muncă de aducere în atenția publicului a valorilor culturale autentice, a literaturii care poate trece proba vremii. Am ales ca prin activitățile noastre să promovăm numele reprezentative ale culturii, de aceea organizăm un târg de carte și muzică ajuns în anul 2019 la ediția cu numărul 16, un festival de carte ajuns la a VIII-a ediție, o campanie Autorul Lunii ce se desfășoară din 2013 pe Libris.ro, o prestigioasă revistă literară și, iată, un Premiu Național de Literatură –a declarat Virgil Oniță, Fondator al grupului de firme Libris.

Evenimentul cultural de la Brașov, aflat la a XVI-a ediție, a reunit în patru zile peste 100 de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe și mai mult de 40 de standuri expoziționale de carte din domenii precum: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate.

Devenit tradiție, Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov a reunit și în acest an zeci de scriitori, muzicieni, artiști, oameni de cultură de la autori consacrați precum Aurora Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Sebastian Lăzăroiu, Adrian Lesenciuc, Daniela Șontică, Hanna Bota, Florina Ilis, Ion Mureșan, Chris Simion-Mercurian, Nicolae Băciuț, Mircea M. Ionescu, Cătălin Stanciu, Lucian Ciuchiță dar și la debut: Nicoleta Beraru, Monica Tonea, Daniela Anton, Cezara Zamfir, Viorica Nagacevschi; cărți pentru copii: Alexandra Wadhwani, Teodor Pascu, Luiza Potecă; cărți cu filon istoric semnate de Nicolae Pepene, Claudia Motea, Mihaela Simina; albume de artă: Ion Georgescu Muscel, Aurelia Mărginean Stoie.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...
Ultima oră
Pe aceeași temă