18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăCultură„Jeannette, the Childhood of Joan of Arc“, un musical neconvențional

„Jeannette, the Childhood of Joan of Arc“, un musical neconvențional

B

runo Dumont este unul dintre cei mai provocatori regizori ai ultimelor decenii, de două ori câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes, pentru „L’Huma-nité” și „Flandres”. După „P’tit Quinquin” și „Ma Loute”, Dumont surprinde din nou cu „Jeannette, the Childhood of Joan of Arc”, un musical neconvențional care rescrie radical povestea Ioanei d’Arc.

Vorbim despre Franța anului 1425. În plină desfășurare a Războiului de 100 de Ani, tânăra Jeannette, aflată încă la frageda vârstă de 8 ani, îi împărtășește unei prietene că nu mai poate suporta să vadă suferința cauzată de englezi. O călugăriță încearcă să o aducă pe tânăra fată cu picioarele pe pământ, dar ea e ferm hotărâtă să lupte cu arma în mână pentru mântuirea de suflete și pentru eliberarea Regatului Franței. Călăuzită de propria credință, fetița va deveni Ioana d’Arc. Toate aceste întâmplări sunt relatate cu îndrăzneală de către Bruno Dumont prin cântec și dans, în cea mai excentrică abor-dare cinematografică a sa de până acum, rezultatul fiind un musical de epocă combinat cu muzică techno-metal ce nu poate fi etichetat.

Premiera bucureșteană a filmului lui Dumont are loc în cadrul galei de deschi-dere a BIEFF, pe 26 martie, la -Cinema Muzeul Țăranului.

Mari trofee de la Berlin, Veneția și Locarno, la București

În cadrul BIEFF 2018 vor fi prezente scurtmetraje premiate cu Ursul de Aur la Berlin, Premiul Orizzonti la Veneția sau Cel mai bun debut la Locarno. Filmele din programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals vor fi difuzate în premieră în România sâmbătă, 31 martie, la Cinema Elvire Popesco, urmând o a doua proiecție duminică, pe 1 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului.

„The Men Behind the Wall”, desemnat câștigătorul prestigiosului Urs de Aur pentru Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin, propune o perspectivă unică asupra conflictului israeliano-palestinian prin prisma aplicațiilor de tip Tinder, în contextul în care unei femei (din Israel) îi sunt sugerați bărbați (pales-tinieni) care locuiesc de cealaltă parte a barierei. Unde încep frontierele și unde se termină? Regizoarea Ines Moldavsky pornește într-un de-mers personal pentru a afla răspunsul la întrebare, pentru ca apoi să sfideze aceste limite.

Câștigător al Marelui Premiu pentru Scurtmetraj (Orizzonti) la Festivalul de Film de la Veneția 2017, „You Will Be Fine”, regizat de Céline Devaux, ne arată confuzia și rătăcirea provocate de o separare, descriind despărțirea unui cuplu cu o doză de existențialism și umor franțuzesc. Jean își sărbătorește ziua, bea și rememorează weekend-ul ori-bil care a dus la despărțirea de Mathilde. „Vrei să plec? Așa o să fac!” Și astfel, urmare a propriei sale hotărâri, Jean devine -victima unui declin -accelerat.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2018 de către juriul de scurtmetraj la Berlinale, „Burkina Brandemburg Komplex” deconstruiește culturi și civilizații, pe care le reasamblează pentru a obține o fabulă pertinentă despre ridicolul preconcepțiilor și al stereotipurilor. Regizorul și artistul vizual Ulu Braun, unul dintre favoriții BIEFF, analizează percepția noastră colectivă asupra Africii, pornind de la ima-ginea care i-a fost creată în media, rezultatul fiind și un comentariu asupra consumerismului. În „Les Intranquilles”, câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun debut național la Festivalul Internațional de Film de la Locarno în 2017, o ceață de rău augur se ridică deasupra unei păduri. Magdalena Froger, prezentă la proiecția din 31 martie, stabilește astfel starea de spirit pentru întâlnirea spectatorului cu „cei neliniștiți”, trei tineri în uniforme mi-litare care cutreieră un oraș fantomă. În hoinăreala lor, ei traversează o diversitate de peisaje: un oraș părăsit, un teren stâncos, o pădure, cu o vagă intenție de a ajunge să vadă marea, poate pentru ultima oară.   

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă