Lamia Beligan întruchipează “un destin pe aripile vântului”

Lamia Beligan întruchipează “un destin pe aripile vântului”

În noiembrie 2013, actrița care a întruchipat-o pe fermecătoarea – frumoasă, atrăgătoare și capricioasă, dar extrem de puternică – Scarlett O’Hara din unul dintre cele mai premiate cu Oscar filme, “Pe aripile vântului”, ar fi împlinit 100 de ani.

Maria Capelos 0 comentarii

Vivien Leight, căci despre ea este vorba, a marcat inegalabil scena și ecranul secolului XX, fie că vorbim de rolul din filmul “Pe aripile vântului”, după cartea scriitoarei Margaret Mitchell, regizat de Victor Fleming, fie că ne referim la teatru, unde a jucat rolul tulburătoarei Blanche DuBois, din piesa “Un tramvai numit dorință”, a lui Tennessee Williams. Cu o carieră artistică de excepție, cu un destin personal tulburător - căsătoria cu Sir Laurence Olivier, un titan al scenei la rândul lui, o tragică poveste de dragoste curmată de o boală îngrozitoare - , Vivien Leight continuă să fascineze.

 În 2010, în căutarea unui rol care să o provoace să-și depășească limitele, actrița Lamia Beligan descoperă rolul pe care și-l dorește în piesa “Vivien Leight – Ultima conferință de presă”, scrisă de Marcy Lafferty. Inițial o producție a Teatrului Excelsior, în prezent spectacolul «Vivien Leight: Ultima conferință de presă», regizat de Liana Ceterchi, este preluat și poate fi văzut la Teatrul Național «I.L. Caragiale».

 Viața mea a fost un spectacol bun

 Ei bine, toată viața acestei actrițe se perindă prin fața ochilor publicului, este nu numai la vedere, dar te ia părtaș la tumultul ei prin  modul în care Lamia Beligan se identifică cu personajul. Mărturisirea unui destin așa cum a fost el, sub semnul dragostei față de actorie, mergând până la epuizare și pierderea persoanelor pe care le iubea, se devoalează treptat, transmițând emoție spectatorului, stârnindu-i zâmbetul sau compasiunea.

 Pentru că Lamia Beligan știe să dea credibil viață personajului Vivien, «pudică și nonconformistă», oscilând între fericire și deznădejde. Este Vivien, îndrăgostită, cu fața strălucind, transfigurată, când evocă relația cu Oliver, îngândurată, pierdută în amintiri dureroase când povestește cum «m-am luptat mai mult să rămân pe culmi decât să ajung acolo». Interpretează cu intensitate dramatică trecerea personajului de la «Sunt o mare actriță» la «Asta pune o mare responsabilitate pe umerii mei», dând dovadă și de umor și autoironie în rememorarea momentelor în care a reușit să convingă regizorii să o distribuie în personajele dorite.

 Este extenuată după filmări, melancolică și deznădăjduită realizând că artistul se identifică cu personajul, că «devii ceea ce joci», dar și împăcată cu destinul ei când spune «Viața mea a fost un spectacol bun».

 Lamia Beligan este în acest one woman show de la TNB, timp de o oră, Vivien Leight, așa cum a fost ea – frumoasă, frământată, îndrăgostită de meserie, talentată.

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

#teatru #lazi

Comentarii

loading...