13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăLocul inedit în care este organizată o expoziție dedicată Revoluției din 1989

Locul inedit în care este organizată o expoziție dedicată Revoluției din 1989

Expoziția este organizată într-un tramvai în mişcare, din epoca anilor 1980.

Acest tramvai va funcţiona în perioada 15-21 decembrie, pe un traseu cu plecare din Piaţa Libertăţii, excepţia fiind ziua de 16 decembrie.

Expoziţia aduce în faţa publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în Timişoara acelor ani, călătorii putând remarca modul în care acestea şi-au schimbat utilizarea după 1990, transmite Asociaţia TCCE 2021, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Oamenii îşi vor putea reaminti de stilul de viaţă auster, plin de greutăţi şi de lipsuri, dar şi de “evadări” personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct şi despre care alţii abia dacă au auzit.

“Deschidem arhivele teatrelor din Timişoara, arhiva Direcţiei de Cultură Timiş şi arhiva CNSAS şi încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate şi împărţite în două categorii, arme de rezistenţă fizică şi arme de rezistenţă culturală, să vă activăm imaginaţia şi să reconstituim pentru scurtă vreme o felie de viaţă în comunism”, transmit organizatorii.

Co-curatorii expoziţiei demonstrative sunt Cristina Modreanu şi Ovidiu Mihăiţă, care a scris şi scenariul performativ. Cu această ocazie va fi lansată şi a treia ediţie a fanzinului “Teatrul ca Rezistenţă”, cu grafică şi desene originale semnate de Lucian Popovici.

Proiectul “Teatrul ca rezistenţă”, care urmează să se desfăşoare până în anul 2021, îşi propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timişoara, arhive publice, precum şi colecţii private pentru a analiza viaţa cotidiană a timişorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar şi după Revoluţia din 1989 (1990-2019) din perspectiva relaţiei lor cu teatrul.

Vor rezulta în faza finală o expoziţie multimedia şi un film documentar, iar pe parcurs, şi o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin cu apariţie regulată, video instalaţii în spaţii publice, toate acestea pentru a reaminti şi sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic şi social.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă