12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăCultură„Mapping the Paper“: Norbert Filep, un limbaj nou

„Mapping the Paper“: Norbert Filep, un limbaj nou

Expoziția, curatoriată de Liviana Dan, istoric şi critic de artă, curator al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinde lucrări realizate recent.

Estetica minimalistă și arta conceptuală au regândit practica desenului. Mini-malismul a impus o poziție etică esențială, iar claritatea artei conceptuale a recurs la integrarea materialității și a texturii. Structurat de arhitectură și articulat de geometrie, discursul despre desen a devenit direct, intim, relevant. Prezență neostentativă, desenul rămâne vulnerabil, dar negociază o realitate privată. Izolat de context, desenul poate să fie o iluzie, o fantezie, o reprezentare. Norbert Filep inventează un limbaj nou, mai mult constructiv decât tipologic, fascinat de ego și de acumulare.

O diagramă, un grid tehnic, primește o logică estetică pentru a produce structuri elegante. Culoarea, tonul, detaliile vizuale se pierd în timpul procesului de cartografiere a hârtiei. Entuziasmul romantic pentru fragment devine un vehicul. Un vehicul, un argument al conținutului, al formei și iarăși al hârtiei. Ca în orice transfer estetic, apare o metaforă bizară. Norbert Filep folosește norii ca metaforă pentru viața interioară și realitatea exterioară. 

Norbert Filep trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Este doc-torand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit la specializările grafică, respectiv pictură.

Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Layers, Galeria Nicodim, București (2016); Out of the blue, Galeria Mobius, București (2017); Being Mountains, Being Seas, Lateral Artspace, Cluj (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector 1, București (2017); Elestergrafik, Galeria Hoch+Partner, Leipzig, Germania (2017). La începutul anului 2018 a avut prima expoziție personală de desen inti-tulată -Simple Things, Fabrica de -Pensule, Cluj.
Expoziția va putea fi vizitată până la 10 noiembrie 2018.

Cele mai citite

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...

Aeroport evacuat! Alertă cu bombă la Chișinău, a doua în două zile

Un zbor de la Londra către Chișinău a fost nevoit să schimbe ruta de urgență, îndreptându-se către aeroportul din Iași, după ce aeroportul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă