23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăMaramureş: Zeci de mii de pelerini, la mănăstirile episcopiei ortodoxe de Sf...

Maramureş: Zeci de mii de pelerini, la mănăstirile episcopiei ortodoxe de Sf Maria

“Apreciem că în toate lăcaşele de cult din cele două judeţe – Maramureş şi Satu Mare – avem aproape 30.000 de persoane aflate în pelerinaj de Sfânta Maria, una dintre cele mai importante sărbători creştine. (…) Cei mai mulţi pelerini s-au îndreptat spre Mănăstirea Moisei, Rohia, Bicaz şi Măriuş. Majoritatea vor participa la slujba de noapte şi vor dormi sub cerul liber, urmând ca duminică după-amiază să pornească spre casă”, a spus Nifon Motogna.

Conform unei tradiţii vechi de aproape 60 de ani, masa caldă pentru pelerinii care ajung la Mănăstirea Rohia este asigurată de localnicii din comuna Groşii Ţibleşului.

La Mănăstirea Moisei, slujbele de noapte vor fi rostite atât în limba română, cât şi în ucraineană, datorită prezenţei a numeroşi pelerini sosiţi din satele şi comunele cu etnici ucraineni din judeţ.

De asemenea, numeroşi de tineri creştini din comuna Lăpuşul Românesc au plecat pe jos, în pelerinaj spre Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj.

Reprezentantul Catedralei episcopale Sfânta Treime din municipiul Baia Mare a mai arătat că în ultimii ani s-au reluat pelerinajele pe jos spre cele mai renumite mănăstiri din judeţele Maramureş şi Satu Mare.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă