13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCulturăMărțișor pe ritmuri de jazz, de la baroc la tango

Mărțișor pe ritmuri de jazz, de la baroc la tango

C

ei care vor da viață acestor muzici sunt Emil Bîzgă, Ma-rius Preda și Oana Chițu Jazz Quartet. Emil Bîzgă (trompetă) și Marius Preda (țambal, pian, contrabas) prezintă în premieră The Baroque Jazz Duo, un concept unic în lumea muzicală românească și o provocare atât pentru publicul de jazz, cât și pentru fanii muzicii clasice. Combinând elemente desprinse din două perioade importante ale istoriei muzicii, The Baroque Jazz Duo se folosește de trompetă și țambal pentru a purta ascultătorii din lumea lui Bach în sonoritățile World Music și a rămâne apoi într-un univers complet nou, imprevizi-bil și ireal.

„Recomandăm acest program unui public dezbrăcat de prejudecăți, cu mintea deschisă spre noi lumi sonore și celor care vor, pentru un timp, să evadeze din realitate și să rămână suspendați, măcar în sala de concert, într-un timp încă neinventat”, ne spun Emil Bîzgă & Marius Preda.

În deschidere, Oana Chițu Jazz Quartet va susține un concert menit să readucă în prim-plan tangouri româneşti din perioada interbelică, într-o combinaţie originală cu elemente de folclor şi jazz: „Berlin – București eterna poveste”. Inspirându-se din perioada interbelică și din amintirile părinților ei, a înregistrat în 2007 albumul „Bucharest Tango” cu melodii din Micul Paris, album apărut în Berlin la binecunoscutul Label internațional Asphalt Tango, care impresariază și Fanfara Ciocârlia.

Oana Chițu și ansamblul ei extind de această dată programul din „Bucharest Tango” cu cântece din Ber-linul anilor ’20-’30, creând o punte de dragoste între cele două orașe.

Influențată de Maria Tănase

Oana Cătălina Chiţu este influențată puternic de interpretările care au rămas înregistrate cu vocea Mariei Tănase. Stabilită la Berlin după 1990, artista de etnie țigănească a înființat trupa de ritmuri tradițio-nale balcanice Romenca alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Oana Cătălina Chiţu interpre-tează tangourile româneşti într-un timbru vocal ori-ginal, cu influenţe de jazz, swing şi flamenco. Solista a studiat pianul, jazzul şi canto la Berlin, unde s-a  stabilit în anii 1990. Pentru artistă, locul natal, -Humuleştiul, este o continuă sursă de inspiraţie.

Născut la Iași, într-o fami-lie de muzicieni, Emil Bîzgă își desăvârșește studiile muzicale începute în București cu un master în trompetă clasică la Malmö University din Suedia și un master în trompetă de jazz la Conservatorul din Hanovra, în Germania. De-a lungul carierei urcă pe aceeași scenă cu nume mari precum Jimmy Cobb, Benito Gonzales, Marius Preda, Jon Davis sau Vladimir Cosma.

La vârsta de 4 ani, Marius Preda primește un țambal cadou de la bunicul lui, instrument de care se îndrăgostește iremediabil. După ce studiază vibrafonul la Conservatorul Regal din Haga, artistul își dezvoltă un mod inedit de a cânta la țambal, devenind astfel primul țambalist din istoria jazzului mondial. Pe parcursul anilor, Marius Preda a cântat alături de Arturo Sandoval, Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Sanah Kadoura, John Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Leonid Ptashka, Dave Kikoski, Didier Lockwood, André Rieu.

Despre el, Vladimir Cosma spunea: „Marius e unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat pe parcursul întregii mele cariere”, iar Arturo Sandoval îl descria „Marius este un dar de la Dumnezeu…”. 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă