Foto: PMB

Foto: PMB

Monumentul Revoluției a fost vandalizat. Încep lucrările de reparație

Monumentul denumit „Memorialul Renașterii - Glorie Eternă eroilor Revoluției române din decembrie 1989” a fost vandalizat, ceea ce impune derularea unui proces de reabilitare, anunță Primăria Municipiului București.

Mihai Diac 0 comentarii

Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a anunțat că au început procedurile pentru reabilitarea monumentului denumit „Memorialul Renașterii - Glorie Eternă eroilor Revoluției române din decembrie 1989”.

Lucrările sunt necesare întrucât acest monument din centrul Capitalei a fost vandalizat.

Drept urmare, sunt planificate lucrări la elementele artistice de piatră, bronz și lemn precum și la corpurile de iluminat arhitectural, iar monumentul va fi curățat de graffiti. 

Întrucât "Memorialul Renașterii" este clasat ca monument istoric, "intervenția de reabilitare se realizează în conformitate cu prevederile legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, fiind necesar avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Așadar, au fost obținute avizele Direcției pentru Cultură a Municipiului București din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, avizul cu nr. 4572/ 25 septembrie 2019 pentru intervenții de urgență și avizul nr. 5704/ 14 noiembrie 2019 pentru împrejmuirea ansamblului monumental pe perioada desfășurării expertizei și intervențiilor de reabilitare", precizează Primăria Capitalei.

S-au mai obținut Avizul favorabil emis de Primăria Municipiului București pentru împrejmuirea zonei de intervenție, precum și Autorizația de Construire  pentru realizarea în regim de urgență a lucrărilor de remediere a deteriorărilor și curățarea ansamblului monumental, ce a fost solicitată în regim de urgență Primăriei Municipiului București. 

Desemnarea firmei care va executa lucrările s-a realizat în urma unui anunț publicat în SEAP.

La data de 9 iulie 2019, prin Hotărâre de Guvern, ansamblul monumental „Memorialul Renașterii - Glorie Eternă eroilor Revoluției române din decembrie 1989” a trecut din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, în domeniul public al Municipiului București, deci în proprietatea Primăriei Municipiului București, și în administrarea Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Comentarii

loading...