Muzeul de Artă Populară Constanța, FOTO: Facebook

Muzeul de Artă Populară Constanța, FOTO: Facebook

Muzeul de Arta din Constanța s-a îmbogățit recent. Ce opere au ajuns acolo

Patru tablouri realizate de Margareta Sterian au fost donate Muzeului de Artă Constanța. Donația a fost făcută de moștenitorul testamentar al artistei.

Cătălin Șerban 0 comentarii

 Potrivit autorităților județene, cele patru picturi sunt „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”. Operele de artă sunt evaluate la aproximativ 50.000 de lei. Tablourile au aparținut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducatoarei Margareta Sterian. Acestea au făcut parte din colecția privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca.

Donația a fost făcută de Barzuca, moștenitorul testamentar al artistei.

„Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în partimoniul instituției noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăți atât din punct de vedere artistic, cât și ca valoare. De altfel, acestă donație a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanța, reprezintă dovada faptului că operele marilor artiști au fost, sunt și vor fi păstrate în cele mai bune condiții de către instituția noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumusețile acestora, mulți ani de acum înainte, așa cum sperăm că se va întâmpla și cu lucrările din colecția Topalu. Mulțumim domnului Mircea Barzuca pentru gestul neașteptat pe care l-a facut”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Apropiat și moștenitor testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria artistei, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian", iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

Născută la Buzău, la sfârșitul secolului XIX, artista s-a stins din viaţă la 95 de ani, în 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, s-a luptat peste 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele în țară.

Comentarii

loading...