9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăMuzeul de Arta din Constanța s-a îmbogățit recent. Ce opere au ajuns...

Muzeul de Arta din Constanța s-a îmbogățit recent. Ce opere au ajuns acolo

 Potrivit autorităților județene, cele patru picturi sunt „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”. Operele de artă sunt evaluate la aproximativ 50.000 de lei. Tablourile au aparținut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducatoarei Margareta Sterian. Acestea au făcut parte din colecția privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca.

Donația a fost făcută de Barzuca, moștenitorul testamentar al artistei.

„Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în partimoniul instituției noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăți atât din punct de vedere artistic, cât și ca valoare. De altfel, acestă donație a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanța, reprezintă dovada faptului că operele marilor artiști au fost, sunt și vor fi păstrate în cele mai bune condiții de către instituția noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumusețile acestora, mulți ani de acum înainte, așa cum sperăm că se va întâmpla și cu lucrările din colecția Topalu. Mulțumim domnului Mircea Barzuca pentru gestul neașteptat pe care l-a facut”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Apropiat și moștenitor testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria artistei, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian”, iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

Născută la Buzău, la sfârșitul secolului XIX, artista s-a stins din viaţă la 95 de ani, în 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, s-a luptat peste 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele în țară.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă