Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Neverland, un film jucat pe o scenă de teatru. Apollo 111 Teatru

Neverland, un film jucat pe o scenă de teatru. Apollo 111 Teatru

Spectacolul multimedia Neverland, în regia Iuliei Rugină, un one woman show cu actrița Ioana Flora, va avea premiera pe 16 octombrie, la Apollo 111 Teatrul.

Maria Capelos 0 comentarii

Premiera va fi urmată de alte cinci reprezentații, două în luna octombrie și trei în noiembrie.

Produs de Asociația Culturală Control N, Neverland este construit în jurul unui singur personaj și folosește diverse mijloace de expresie: text, dans, proiecție video, muzică live. Scena-riul urmărește viața unei femei de la 16 la 42 de ani, prin prezentarea unor momente distincte din evoluția ei, pe tot parcursul celor 26 de ani, între 1992 și 2018. E o privire pe furiș în intimitatea unei femei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile, iubirile, raportarea la locul din care provine și o dorință de evadare, cronicizată în timp.

Neverland pune lupa pe unul dintre cele mai discutate fenomene antropologice la nivel mondial, așa-numita generație Peter Pan. Deși mai puțin resimțit în societatea românească, oarecum tradiționalistă, generația Peter Pan se referă la acea categorie de vârstă care, potrivit studiilor recente, refuză să își asume normele sociale ce caracterizează de multe ori viața adultă în societățile dezvoltate economic, ajungând la vârste de 30-40 de ani fără să fi bifat realizări precum căsătoria, un job stabil, copii, o casă sau posesiuni materiale importante.

Extrem de ancorat în realitatea socială a României prezente, spectacolul propune și o dezbatere antropologică privind rolul femeii în societatea românească post comunistă.

La nivel de formă, spectacolul împrumută foarte multe elemente din cinema. Regizor și scenarist exclusiv de film până la Neverland, Iulia Rugină recunoaște că “e un teritoriu total necunos-cut pentru mine și acesta e motivul pentru care mă feresc să spun că Never-land e o piesă de teatru. Never-land e un performance multimedia, gândit și pus în aplicare de o echipă întreagă care provine din film, după o poveste originală, care e scrisă asemenea unui scenariu de cinema și care vorbește, cred eu, despre generația mea și a Ioanei – a celor care sunt acum in their 30s – 40s. E generația care în adolescență vorbea la telefon cu disc și se uita la video. Neverland e de fapt o reamintire a ceea ce eu cred că e o viață comună. Este, de fapt, un film care se întâmplă pe scenă, pentru că toate elementele de narațiune și de limbaj provin din film, nu din teatru (textul, tipul de joc, realismul, proiecțiile video, sound design-ul). E un perfomance multimedia cu mai mulți actori, dar în care joacă doar unul.”

La rândul său, actrița Ioana Flora, protagonista spectacolului, spune că “Neverland s-a născut dintr-o admirație profesională reciprocă, apoi din nevoia de a exprima cumva aceleași gânduri și viziuni. Am pornit la drum de la o idee, evitând să avem un text livrat, gata scris. Am construit acest spectacol de la punctul zero. Textul s-a născut din discuții, fișe de personaje, legături între ele, improvizație, multe povești și întâmplări de care ne aduceam aminte, pentru a deveni, încet, încet, povestea unui om care nu își găsește locul.”

După premiera de pe 16 octombrie, spectacolul Neverland va putea fi vizionat la Apollo 111 Teatrul în datele de 18 și 19 octombrie și pe 9, 10, 13 noiembrie 2018. 

Comentarii

loading...