11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăO cruce primită de Ceaușescu de la primul președinte al Ciprului, scoasă...

O cruce primită de Ceaușescu de la primul președinte al Ciprului, scoasă la licitație

Crucea din onix și os a fost primită de Nicolae Ceaușescu, în august 1975, când a participat la Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa de la Helsinki, de la Patriarhul Makarios al III-lea, primul preşedinte al Ciprului.

În premieră, crucea va fi scoasă la vânzare, însoţită de certificat R.A.P.P.S, în licitaţia de joi, 15 iulie, la preţul de pornire de doar 300 de euro. Alături de aceasta, vor fi puse în vânzare nu una, ci două băşti ale fostului lider al României, dar şi un impresionant covor de lână, lucrat manual, cu funcţie omagială, purtând portretul soţilor Ceauşescu, ce provine de la Palatul Primăverii.

În aceeaşi licitaţie sunt scoase la vânzare trei fotografii realizate în prima jumătate a secolului trecut de Aziz Eloui Bey şi Lee Miller, ce i-au fotografiat, între alţii, pe Chaplin, Dalí şi Man Ray. Fotografiile poartă, în mod neaşteptat, desenele făcute şi semnate de Constantin Brâncuşi, cca. 1937-1938. Cele trei fotografii pot fi licitate, fiecare pornind de la preţul de 1.000 euro.

Un alt lot important al licitaţiei, ce fascinează prin provenienţă şi istorie, este masca tradiţională triburilor Baule, ce a aparţinut Papei Paul al VI-lea, cu preţul de pornire de 1.500 euro, aşadar o sumă potrivit de redusă pentru o autentică piesă de istorie.

Colecţia poate fi vizitată zilnic, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10:00 – 20:00. Licitaţia întregii colecţii are loc joi, 15 Iulie, de la 19:00, atât live, în sala de licitaţii, cât şi online, pe platforma Artmark Live.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă