16.9 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

O producție feministă saudită a câștigat marele premiu la Festivalul de Film din Singapore

Filmul care spune povestea unei tinere fete, care sfidează tradiţiile dure ale satului în care s-a născut şi îşi demonstrează curajul şi inteligenţa, a câştigat premiul Silver Screen sâmbătă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Muzeul Naţional din Singapore.

Regizoarea saudită abordează o poveste clasică, cea a sacrificiului periodic al unei virgine pentru binele comunităţii, dintr-o perspectivă feministă. În satul de pescari în care se petrece acţiunea filmului, tradiţia cere ca fiecare familie să-şi sacrifice, pe rând, câte o fată, pentru a îmbuna un monstru marin şi pentru ca peştele să fie îndestulător în timpul anului.

Fata în vârstă de 12 ani ce urma să fie sacrificată a fost salvată în ultimul moment de tatăl său şi în loc să se resemneze cu stigmatul nerespectării tradiţiei comunităţii, ea porneşte în căutarea monstrului pentru a-l ucide.

Juriul festivalului a apreciat „un film puternic şi foarte original, regizat de o debutantă care vorbeşte despre patriarhat cu simplitatea unei fabule”.

„Am avut nevoie de şase ani pentru a face acest film aşa cum am vrut, atât de feminist pe cât am vrut”, a declarat regizoarea de pe scena unde a fost chemată pentru a primi premiul.

Ultima oră
Pe aceeași temă