18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCulturăO unică reprezentație a Teatrului din Berlin

O unică reprezentație a Teatrului din Berlin

Bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida Selimovic, spectacolul ”Roma Armee” propune o poveste puternică: într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată supranațională în scopul autoapărării. Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și de auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii. După cum spune Peter Laudenbach, Berlin, „Prin claritate, optimism, pregnanță și farmec, acest spectacol pune în prim plan MÂNDRIA ca răspuns la aspra discriminare”.

Realizatorii spectacolui ”Roma Armee” sunt artiști cu biografii excepționale.
Regizoarea și autoarea dramatică multipremiată Yael Ronen, originară din Israel (în prezent regizor al Teatrului ”Maxim Gorki” din Berlin), considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, are şi reputația unuia dintre cei mai implicați – social, cultural și politic – oameni de teatru din Europa. Ea explorează conflictele istorice contemporane în cheia unui puternic umor negru.

Cei doi scenografi ai spectacolului – soții Delaine și Damien Le Bas –au făcut parte din selecția celor 16 artiști din proiectul Paradise Lost – primul pavilion roma din cadrul Bienalei de la Veneția, în 2007. Actorii din distribuție sunt romnja, roma și romi travellers din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia, precum și gadjii de origine israeliană-germană-turcă din Berlin.

Componenți ai acestei unice ”Armate Rome”, ei evocă, într-un spectacol de cea mai înaltă calitate artistică, un tablou impresionant al nedreptăților istorice, dar și al celor recente la care este supusă etnia romă.
”Roma Armee” este, fără îndoială, o exemplară producție contemporană a romilor, modernă, aflată la confluența dintre cabaretul politic și teatrul-document.

Spectacolul – care va fi titrat în limba română – are loc miercuri, 26 iunie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, accesul publicului fiind permis începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari, vor fi rostite scurte alocuțiuni de întâmpinare din partea organizatorilor (IERAC) și a gazdei (TNB).

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă