9.7 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăCultură„Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu, distins cu Premiul pentru regie „Lucian...

„Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu, distins cu Premiul pentru regie „Lucian Pintilieˮ

Premiul acordat de Institutul Cultural Român a fost înmânat regizorului Tudor Giurgiu de Mirel Taloș, președinte interimar al ICR. De asemenea, volumul „Romanian Cinema Inside Out: Insights on film culture, industry and politics 1912 – 2019ˮ, coordonat de Irina Trocan și publicat la Editura ICR, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA, a fost distins cu Premiul „George Litteraˮ ex-aequo (pentru carte de film).

„Institutul Cultural Român încearcă să țină vie cinematografia românească, atât prin filme de patrimoniu, cât și prin filme ale noilor generații de cineaști. Ceea ce se realizează în prezent trebuie să aibă rădăcini puternice în trecut ca să fie durabil. Programul de film din EUROPALIA ROMÂNIA, festival european far pentru imaginea României în străinătate, a inclus 24 de filme din Arhiva Națională de Filme, printre care Manasse (regia Jean Mihail), La moara cu noroc (regia Victor Iliu), Filip cel Bun (regia Dan Pița), Proba de microfon (regia Mircea Daneliuc) sau De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie). Reconstituirea rămâne una dintre marile capodopere ale filmului românesc. E o mare onoare și responsabilitate să primești un premiu ce poartă numele lui Lucian Pintilie“, a declarat Mirel Taloș, președintele interimar ICR.

Filmul „Parking“ a deschis săptămâna trecută Festivalul Filmului Românesc din Spania, manifestare culturală marca ICR. „Tocmai am revenit de la Madrid, m-am bucurat că acolo filmul românesc este în centrul atenției, că se scrie despre producțiile noastre, că oamenii merg în sălilele de cinematograf, care sunt deschise în proporție de 60-70%“, a punctat regizorul Tudor Giurgiu. În continuare, cineastul a semnalat primejdia absenței de finațare pentru producția de film. „În această criză, bani nu prea mai sunt pentru film. Ar fi important să fim mai vocali și mai prezenți, pentru că altminteri, fără sprijin financiar, oricât de buni am fi, vom ajunge să facem filme în condiții improprii, cu puțini actori“, a precizat regizorul.

Peste 70 de filme au fost înscrise la cele 22 de secţiuni La Gala Premiilor UCIN 2020, iar juriul Galei care a desemnat câștigătorii a fost format din Stere Gulea, Florin Mihăilescu, Marilena Ilieşiu, Irina Nistor şi Dorel Vişan. Evenimentul, prezentat de Cătălina Grama, alias Jojo, a reunit în Sala Studio (TNB) vârfuri ale industriei cinematografice româneşti, vedete şi personalităţi din domeniile audiovizual, cultură şi arte.

„Hotărârea UCIN de a nu întrerupe tradiţia de acordare a premiilor profesionale mi se pare că ţine mai mult de viitor decât de prezent. Prin asta, UCIN vrea să dea un semn de speranţă domeniului cinematografic greu încercat de COVID-19. Suntem într-o situaţie grea, dar vom supravieţui“, a subliniat Stere Gulea, regizor şi scenarist, câştigător al marelui premiu la Gala Premiilor UCIN 2019.

„Realizările cineaştilor în anul 2019 sunt remarcabile şi multe filme au promovat poetici şi estetici cinematografice care au impresionat nu numai juriul, dar şi multe festivaluri cinematografice ale lumii”, a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN.

În ciuda crizei sanitare care a zguduit industria cinematografică din întreaga lume şi produce în continuare îngrijorare, filmul, ca şi viaţa, trebuie să meargă mai departe, a conchis Laurențiu Damian.

Gala UCIN 2020 a fost organizată de Uniunea Cineaştilor din România în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român şi Societatea Autorilor Români din Audiovizual DACIN SARA, proiect finanţat de Ministerul Culturii, producător ASIS Mapamond şi Revolver.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, mai aproape ca niciodată de primul titlu din istorie! „Aspirinele” s-au impus la Freiburg

Bayer 04 Leverkusen este tot mai aproape de primul titlu în Bundesliga, după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în deplasarea de la...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...

FC Hermannstadt, victorie la scor de forfait contra celor de la Dinamo

FC Hermannstadt a învins-o pe Dinamo la scor de neprezentare, 3-0, pe teren propriu, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. Toate cele trei goluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă