18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăCulturăPatriarhul Daniel: La Catedrala Mântuirii Neamului avem o întârziere de două luni

Patriarhul Daniel: La Catedrala Mântuirii Neamului avem o întârziere de două luni

“Mai sunt încă multe lucrări de făcut. Avem o întârziere de două luni în grafic, dar sperăm că, prin credință puternică și multă rugăciune vom ajunge să acoperim Catedrala și să pictăm cu icoane în mozaic Catapeteasma sau Iconostasul mare, care nu va fi de lemn, ci de zid. Și acolo, pe o suprafață foarte mare vor fi icoane. S-a făcut deja proiectul, urmează licitația pentru echipele de pictori în tehnica mozaic, care vor lucra această Catapeteasmă. Ea va fi necesară pentru sfințire. Va fi sfințită Sfânta Masă și Catapeteasma sau Marele Iconostas”, a spus patriarhul, la finalul slujbei la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

El a precizat că “pictura bisericii va fi realizată în anii următori”.

“Vom scrie undeva numele celor care vor oferi obiecte de cult și icoane. La pictura bisericii mari, a catedralei, vor aduce, sperăm, contribuție mai mulți oameni, mai ales cei care poartă numele sfinților car vor fi pictați. Și sperăm ca această picură viitoare a Catedralei Mântuirii Neamului să fie tot în mozaic, pentru că este mai durabilă și într-o tehnică în care nu va fi totul de aur, ci alb-gălbui, de piatră, vom ajunge la același preț ca și la pictura în tehnica frescă”, a explicat patriarhul Daniel.

Acesta și-a exprimat speranța ca “în patru cinci ani” să fie realizată și sfințirea picturii după aceea a Altarului și a Catapetesmei.

“Au fost cazuri în istorie, în care Catedrala s-a construit în patru ani și pictura s-a realizat în 40, cum este Catedrala din Sibiu. Acolo…, nu intrăm în amănunte, au lucrat numai străini când s-a construit catedrala în patru ani și pictura în 40, pentru că doi dintre pictori au murit în timp ce trebuiau să termine. Și-apoi a venit războiul și, în fine… Dar noi sperăm ca, dacă în șapte ani s-a realizat catedrala aceasta ca zidire, în 4-5 ani să realizăm și pictarea ei”, a spus înaltul ierarh.

Potrivit patriarhului, “acum, deja, au fost comandate ușile și ferestrele, 27 de uși, porți, și 392 de ferestre”, urmând să fie comandată și piatra de la Vratza (Bulgaria).

“Pentru că e vorba nu numai de ferestrele navei, ci și de ferestrele de la turle. Este un edificiu cu foarte multe ferestre, iar după regulile noi, europene, în caz de incendiu, ușile trebuie să se deschidă toate, în același timp, în mod automat. De aceea sunt foarte costisitoare. Uși de bronz, care nu ‘lucrează’ în timp. Ușile de lemn au înălțime mare, lucrează, mai ales dacă lemnul nu este bine pregătit sau nu este suficient de uscat. Deci sunt comandate ușile, în Germania, în viitorul apropiat comandăm și piatra, din Bulgaria, de la Vratza, pentru ancadramentele ușilor și ferestrelor. Piatră rezistentă de Vratza. (…) Un kilometru și jumătate este, în linie dreaptă, de la uși și ferestre”, a menționat el.

Realizarea vitraliilor ferestrelor va constitui a treia etapă a edificării Catedralei Mântuirii, a explicat patriarhul.

“Deci avem mult de lucru, dar, dacă noi avem credință puternică și dărnicie mai multă, o s-o facem pentru că deodată cu aceste ferestre avem și mai cald în biserică. Acum este un curent foarte mare acolo fiindcă nu avem încă ferestre. Ferestrele sunt prevăzute ca, în viitor, când vom avea bani, când vor fi cinci dolari la leu, să punem în ele și vitralii, în altă etapă, a treia, vitralii, ca aici la Catedrală. Dar acestea necesită timp și costă bani. Dar mai ales nu pot fi făcute în grabă. Afară, biserica va fi culoare albă, dar vor fi ocnițe sub streașină și acolo vor fi pictați toți sfinții români din toate timpurile. De aceea este catedrală națională a sfinților români din toate timpurile și din toate zonele țării”, a punctat PF Daniel.

Cele șase clopote vor fi “ridicate” la anul, cel mai mare urmând să sune doar la zile mari, pentru a nu deranja activitatea din Parlament și din clădirile din jur.

“Începe să prindă contur Catedrala. La anul viitor sperăm să înălțăm clopotnița și să ridicăm și cele șase clopote. Aici (n.r. la Catedrala patriarhală) sunt cinci clopote, acolo șase și cel mai mare are aici 9,5 tone, iar cel mai mare de la Catedrala Națională e puțin mai mare, mai mărișor așa, 25. Dar, n-am dorit multe clopote. Am dorit puține să nu fie o greutate prea mare în clopotniță. Unul însă, principal, este Clopotul Eroilor Neamului din toate timpurile. El va suna la zile mari și duminica, nu peste săptămână. Să nu deranjăm activitatea din Parlament și din clădirile din jur”, a spus patriarhul.

El a reamintit că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să se realizeze peste un an.

“Să ne ajute Bunul Dumnezeu să facem un lucru frumos, pentru că această catedrală, cum se vede, e foarte mică.Ea e provizorie. De când e provizorie? Din secolul al XVII-lea. În 1658, a fost sfințită. La 10 ani după sfințirea acestei catedrale, în 1668, atunci a fost declarată Catedrală Mitropolitană, provizoriu. Și cum la români numai provizoriul durează, a rămas Catedrală Mitropolitană până în anul 1925, când a fost declarată, tot provizoriu, Catedrală patriarhală. Și de abia de la anul viitor vom avea o Catedrală patriarhală mai durabilă nu provizorie. Cu ajutorul lui Dumnezeu”, a încheiat patriarhul Daniel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă