14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăPatrimoniul mondial al Munţilor Dolomiţi, în expoziţie la Muzeul Ţării Crişurilor

Patrimoniul mondial al Munţilor Dolomiţi, în expoziţie la Muzeul Ţării Crişurilor

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat între Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige – Sudtirol, Asociaţia “Trentini Nel Mondo”, Asociaţia “Bellunesi Nel Mondo”, Fundaţia “Dolomiţi UNESCO” şi MUSE – Museo delle Scienze.

“Scopul acestor schimburi expoziţionale este să ilustreze imaginea Europei concepută ca un loc de întâlnire a mai multor popoare şi culturi, capabile să coopereze în pace şi respect pentru diversitate, pornind de la teritoriile, populaţiile care le locuiesc, istoria, obiceiurile şi tradiţiile lor, dar şi de la mişcările migratorii care au marcat parcursul multor comunităţi”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei, expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolň Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner.

De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în câmpiile şi oraşele din Europa, deoarece în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.

Aceste meserii sunt şi ele prezentate prin diverse obiecte: tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vânzători de stampe, doici.

“Asociaţiile Trentini nel mondo şi Bellunesi nel mondo au fost înfiinţate din dorinţa de a proteja şi de a promova sentimentul de apartenenţă, memorie, cultură şi identitate, şi de a menţine legătura dintre emigranţii din munţii Dolomiţi şi comunităţile rămase în patrie”, se mai precizează în comunicatul MTC.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din str. Armatei Române nr.1/A, începând cu 30 septembrie 2018 până în data de 8 noiembrie.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă