Doina Gradea și Constantin Toma  (Foto: TVR)

Doina Gradea și Constantin Toma (Foto: TVR)

Pe ce a cheltuit Primăria din Buzău 200.000 de euro

"Te voi suna când sunt beată”, anunță interpreta Roxen, într-unul dintre versurile cântecului care va reprezenta România la concursul Eurovision.

Mihai Diac 0 comentarii

Interpreta Roxen (20 de ani) este cea care va reprezenta România la concursul Eurovision din acest an, cu o piesă intitulată "Alcohol You".

Titlul este, evident, un joc de cuvinte, dar unul dintre versurile cântecului sugerează că interpreta este, cu adevărat, pusă pe nebunii: “Alcohol you when I'm drunk” ("Te voi suna când sunt beată”), anunță Roxen.

Concursul Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, în luna mai,  finala fiind programată la data de 16 mai 2020. La actuala ediţie participă, alături de România, alte 40 de țări.

Ca și în cazul oricărei creații artistice, evaluarea piesei care va reprezenta România este subiectivă. Un element cert este însă suma de bani, de circa 200.000 de euro, pe care Primăria Municipiului Buzău a cheltuit-o pentru finala națională Eurovision din anul 2020. Acești bani au fost cheltuiți după ce Televiziunea națională (TVR) a acceptat oferta Primăriei Buzău de a găzdui selecția finală a piesei care va reprezenta România la Eurovision.

„Primăria Municipiului Buzău doreşte să mulţumească Televiziunii Române pentru alegerea Municipiului Buzău ca gazdă a finalei Selecţiei Naţionale a Eurovision Song Contest 2020, ca o recunoaştere a progresului remarcabil al oraşului din ultimii ani în organizarea unor evenimente culturale de anvergură. Dorim să mulţumim pe această cale locuitorilor oraşului Buzău pentru sprijinul extraordinar pe care îl acordă organizării finalei Eurovision din acest an. Pentru noi, organizarea unui asemenea spectacol de înalt nivel oferă nu doar oportunitatea de a ne promova oraşul în ţară şi în lume, ocazia de a face cunoscut ataşamentul nostru la valorile europene, ci şi prilejul de a ne sprijini concret naţiunea în a se afirma într-o competiţie de cea mai largă audienţă la nivel continental”, a declarat primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma.

Ziarul “România liberă” a dorit să afle cum a ajuns Municipiul Buzău să găzduiască finala națională Eurovision și, mai ales, cum a fost calculată suma de bani pe care Municipalitatea a fost obligată s-o plătească, din banii contribuabililor locali, pentru acest eveniment artistic național.

„Îi mulţumesc domnului primar Contantin Toma şi autorităţilor locale buzoiene pentru deschiderea şi sprijinul consistent oferit în organizarea acestui eveniment”, declara acum o lună, într-o conferință de presă, președintele – director general al TVR, Doina Gradea.

Pornind de la această declarație, am adresat primarului orașului Buzău o serie de întrebări menite să clarifice modul cum s-au alocat, din bugetul local, banii pentru Eurovision.

“În calitate de Primar al Municipiului Buzău am solicitat alegerea orașului Buzău pentru această reprezentație, întrucât puteam susține din punct de vedere organizatoric și financiar acest mare eveniment. Suma a fost stabilită în urma unui deviz înaintat de TVR”, ne-a răspuns primarul Constantin Toma.

Edilul ne-a mai precizat că suma cerută de TVR a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului Buzău, fără însă a ne oferi niciun fel de elemente care să explice cum a fost calculată această sumă.

Primarul a mai subliniat că orașele sunt în competiție unele cu altele și că, prin decizia lui de a cere să găzduiască finala națională a Eurovision, și-a dorit să aibă “locuitori mai buni, sau, în cazul Buzăului să limităm numărul cetățenilor care aleg să părăsească orașul și țara (sunt circa 30 la sută în acest moment”.

Primarul Toma mai precizează că organizarea la Buzău a finalei Euroviosion a fost făcută și “pentru investitori mai mulți și mai buni, sau să nu îi pierzi pe cei existenți”.

Nici în urma acestor răspunsuri n-am înțeles cum s-a calculat suma de 200.000 de euro, deja plătită de Primăria Buzău pentru Eurovision, și nici nu știm în ce măsură, datorită acestui spectacol, investitorii vor veni la Buzău mai mulți și mai buni”. Chiar dacă orașul Buzău nu intră în clasamentul principalelor investiții străine din România, el figurează, deocamdată, în topul celor mai “nebuloase” cheltuieli din bugetul local.

Comentarii

loading...