18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăCulturăPop și folclor pe ritmuri de jazz. Tradiție și avangardă la ARCUB

Pop și folclor pe ritmuri de jazz. Tradiție și avangardă la ARCUB

Cătălin Milea/Dan Mitrofan și Lucian Ban/Abraham Burton cântă joi, 24 mai, ora 20.00, în dublul concert Double Duets de pe scena centrului cultural din Lipscani.

Chitaristul Dan Mitrofan și saxofonistul Cătălin Milea deschid seara de jazz cu un concert care experimentează cu teme pop, muzică alternativă și momente de muzică improvizată inspirate din ultimul lor material discografic, Evocative. În acest album, apărut pe piață în martie 2017, Cătălin Milea și Dan Mitrofan transpun în muzică anumite momente din viața lor. „Pot fi de folos câteva cuvinte pentru a sugera ceva din atmosfera muzicii Magnets Duo: lumina, sublim-sub limbă, iubire mono-duală-trivială, stări-cadre, ubicuitate, teme pop/muzica ușoară, dar vă asigurăm că sunteți undeva în zona experimentală, cu un procent de maximum 20% distructiv”, declară saxofonistul Cătălin Milea despre colaborarea cu Dan Mitrofan.

Unul dintre cei mai creativi și activi saxofoniști români, Cătălin Milea este cunoscut pentru versatilitatea sa în stilurile muzicale abordate (jazz, funk, soul, hip-hop, rock, electro), pentru colaborările diverse (Carlo de Rosa, Eric Revis, Urma, Big Band Radio, Orchestra Națională Radio, Dick Oatts), pentru rolul său de editor-șef al Jazz Compas (prima revistă de jazz din România).

Dan Mitrofan are o bogată activitate în muzica underground, în grupuri dintre cele mai diverse stilistic. În 2008 obține premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu și premiul special pentru compoziție cu grupul Ponton Unit. În 2009 formează Dan Mitrofan Quartet.

Muzică din Transilvania și Belize

În a doua parte a serii, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban aduce la București, în premieră absolută, ultimul său proiect, duetul Blacksalt, ce-l prezintă pe „unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru” (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC) – saxofonistul american Abraham Burton.

Un duet unic ce amestecă jazzul și improvizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize într-un concept și sound cu totul originale. Duetul Blacksalt a susținut numeroase concerte, de la Lincoln Center (Dizzy’s) – în New York – până la Paris – în Franța – și a fost apreciat de critici și ascultători pentru distilarea poetică a sunetului de jazz cu inflexiuni din muzica tradițională a locurilor de baștină ale celor doi muzicieni. Pasiunea pentru groove și jazz ballads, pentru puritatea melodică și libertatea formală, pentru tradiție și avangardă fac din duetul Blacksalt un ansamblu al noului mileniu în jazz.

Considerat unul dintre marii saxofoniști ai jazzului ultimelor decenii, Abraham Burton a explodat pe scena jazzului la începutul anilor ’90 cu o serie de albume sub nume propriu, care i-au adus rapid elogiile presei, de la New York Times, la Jazz Times sau DownBeat. Cariera concertistică cuprinde participări la toate festivalurile de prestigiu din lume. A apărut ca sideman pe mai mult de 40 de albume alături de muzicieni precum Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Hart, Jimmy Smith, Branford Marsalis, Ron Carter, Mark Turner, Nasheet Waits și Eric McPherson.

Descris de criticul Bruce Lee Gallanter de la Downtown Music drept „unul dintre cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban). A editat opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională. 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă