7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCulturăPrima Gală de operă din stagiunea filarmonicii, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu

Prima Gală de operă din stagiunea filarmonicii, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu

“A face un concert de muzică de operă în ziua de astăzi reprezintă deja un lux foarte mare. Genul ca atare, opera, ca şi spectacol, ca şi producţie muzicală, este la concurenţă acerbă cu celelalte genuri mediatice. Noi încercăm, prin sunetul natural pe care îl emite omul, cel mai complex instrument muzical şi cel mai fragil, să convingem ascultătorii de nobleţea unor sentimente pe care le exprimă aceste partituri. Şi acum, am căutat la alcătuirea acestui program, ce mi s-a propus de către conducerea Filarmonicii din Oradea, să vin cu lucrări care nu s-au mai cântat de câteva stagiuni”, a spus, într-o conferinţă de presă, dirijorul Victor Dumănescu.

Potrivit directorului artistic Kurucz Tibor, programul concertului cuprinde bijuterii din creaţia de operă universală, fragmente orchestrale, alături de arii şi duete celebre. Melomanii vor putea audia selecţiuni din Vecerniile siciliene, Traviata, Don Carlo de Verdi, Cenuşăreasa de Rossini, Paiaţe de Leoncavallo, Rândunica şi Boema de Puccini, Faust de Gounod, Lacul Lebedelor de Ceaikovski, Don Giovanni de Mozart, Don Pasquale de Donizetti şi Balada puricelui de Musorgski.

“Puteţi să treceţi ca titlu al acestui concert: Iubirea subjugă politica. Practic, prima piesă, Vecerniile siciliene tratează un conflict de putere, la Palermo. Dar dacă intrăm în amănunt, şi la Puccini şi la ceilalţi compozitori, peste tot trebuie să fie o intrigă de iubire. Şi cumva să ajungem cu trăirea extraordinară, sufletească, a lui Filip al doilea, în aria interpretată de Petre Burcă. Încercăm să creăm nişte tablouri istorice, pe care ne străduim să le păstrăm cât mai curate şi mai adevărate vizavi de partitură”, a precizat dirijorul.

Maestrul a afirmat că este un privilegiu faptul că poate concerta la Oradea, un loc istoric, prin care au trecut Bartok şi Enescu, chiar sala de concerte purtând numele celor doi compozitori. El a mărturisit şi faptul că ţine “enorm de mult” la toţi cei cu care colaborează, instrumentiştii din orchestră şi soliştii, pentru că “o viaţă întreagă am învăţat unii de la alţii”.

Pentru prima dată în concert la Oradea, soprana Ana Maria Donose a spus că nu este foarte uşor de interpretat arii din opere diferite, din roluri diferite, ale unor compozitori diferiţi.

“Nu este foarte uşor să treci de la unul la anul. În două minute trebuie să înfloreşti un rol, fără alte ajutoare decât cu propria ta voce şi atitudine. Eu cred însă că frumuseţea sunetului vine din suflet. Nu este nevoie doar să interpretezi, trebuie să şi simţi. Ca să ajungă la sufletele spectatorilor, să trăiască şi să vibreze alături de tine. După cele câteva piese repetate, am constatat că orchestra este foarte bună şi răspunde foarte frumos şi foarte uşor la cerinţele maestrului. Sper ca şi publicul să se simtă la fel de bine ca şi noi, să ne bucurăm împreună”, a declarat Ana Maria Donose.

Basul Petre Burcă a dorit să menţioneze că un spectacol pe scena unei filarmonici e “de patru ori mai greu decât la Operă”.

“Acolo ai costum, machiaj, butaforie, scenografie, lumini, ai şi regizorul care te încurcă, dar sunt elemente care susţin rolul. Aici nu le avem. Şi e foarte greu să transmiţi rolul respectiv doar printr-o arie. Aici e provocarea. E dificil, dar cu cât e mai greu, cu atât e mai plăcut”, a subliniat Petre Burcă.

În încheiere, maestrul Dumănescu a dorit să se mai consemneze o constatare a sa, anume că “România beneficiază la ora actuală de vreo trei generaţii de dirijori tineri de foarte bună calitate”, printre care l-a numit şi pe tânărul dirijor al Filarmonicii orădene, Janko Zsolt.

“Sper să fie ajutaţi să progreseze şi sper să nu continue o anume politică de invitare a multor colegi de peste hotare, dar care nu se ridică la nivelul celor pe care îi avem noi”, a conchis Victor Dumănescu.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă