8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCulturăProtagonistul din „Licu, o poveste românească”: Sunt foarte satisfăcut de viaţa mea”

Protagonistul din „Licu, o poveste românească”: Sunt foarte satisfăcut de viaţa mea”

În vârstă de 94 de ani, bărbatul a vorbit cu publicul despre cele mai importante lucruri din viaţă, despre cum a luat naştere filmul făcut de regizoarea Ana Dumitrescu şi despre pasiunile lui.

Documentarul, scris şi regizat de Ana Dumitrescu şi produs de compania Jules et Films, vorbeşte despre România ultimului secol văzută de un om „pierdut” în istorie. Alintat Licu de când era copil, Liviu Canţer priveşte cu nostalgie la trecutele decenii, condamnă comunismul şi îşi prezintă actualul trai „satisfăcător”.

„Important e să faci cu plăcere ce faci”, este una dintre pildele lui. Inginer pasionat (a lucrat la sistemul de înaltă tensiune din ţară), fotograf amator, inventator şi colecţionar de timbre, între altele, Liviu Canţer este de părere că cel mai important lucru în viaţă este „să ştii să te organizezi”.

Pe regizoarea Ana Dumitrescu, stabilită în Franţa, a cunoscut-o pe când ea a venit la Sibiu împreună cu o prietenă – nepoata lui.

„Putea să fie mai bun de atât, dacă ştiam de film”, a glumit el, subliniind că nu se aştepta ca Ana Dumitrescu să îi facă o asemenea supriză. Ea l-a vizitat în mai multe rânduri. L-a filmat în timp cel i-a povestit mare parte din viaţă: de la cum a fost nevoit să părăsească, împreună cu familia, Bucovina natală la primii ani de căsnicie cu Lulu şi până la modul în care face ţuică.

Nu s-a gândit niciodată că va ajunge pe marile ecrane. „Nici nu ştiu când l-a făcut. Nepoată-mea a venit din Franţa în Sibiu. A adus o prietenă, Ana, şi am văzut-o cu aparatul prin casă. Eu îmi vedeam de treburile mele, ele, cu aparatul prin casă. Şi după aceea mă trezesc că îmi spune: Hai să îţi arăt filmul”, a povestit el.

Mereu curios şi ocupat, credincios, Licu spune că secretul vivacităţii lui şi al unei vieţi îndelungate îl reprezintă „iubirea şi sinceritatea”.

„Eu sunt foarte satisfăcut de viaţa mea. Nu sunt un om normal, vă zic. Nu am o viaţă, cred că am zece, atâtea situaţii dramatice s-au întâmplat”, a spus el. „Nu are sens să schimb ceva (în viaţa lui, n.r.), toate sunt lucruri făcute cu plăcere. Cel mai important lucru în viaţă este iubirea, să faci bine celorlalţi”.

Fără regrete majore, după cum a afirmat, dacă ar fi fost să dea un titlul filmului vieţii lui acesta ar fi „Licu nemuritorul”.

„Licu, o poveste românească”, de Ana Dumitrescu, care a intrat în cursa pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun documentar” a premiilor Oscar, după ce a câştigat trofeul Golden Dove la Dok Leipzig 2017, va avea vineri premiera în cinematografele româneşti.

Filmul a mai fost prezentat anul acesta la Muzeul Filmului din Düsseldorf, în cadrul Festivalului pentru Drepturile Omului „Solidarity” de la Tel Aviv, la cea de-a 14-a ediţie a festivalului ZagrebDox şi la Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România, unde a avut premiera naţională. A participat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la festivalul Ceau Cinema de la Timişoara şi în selecţia festivalului MakeDox din Macedonia.

Documentarul va fi lansat în cinematografele româneşti de Rollercoaster PR şi este distribuit la nivel internaţional de Taskovski Films.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă