4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăCulturăRapsodie în piatră pentru patrimoniul cultural românesc

Rapsodie în piatră pentru patrimoniul cultural românesc

În aceste spații, publicul se poate întoarce în “la belle époque” de început de secol trecut, unde, în acompaniamentul muzicii de cameră, este evocat un timp deplin pentru cultura și dezvoltarea societății românești. Ediția de anul acesta SoNoRo Conac a purtat numele “Rapsodie în piatră” și a fost un omagiu adus varietății și complexității arhitecturale din întreg teritoriul țării noastre. Ultimele rapsodii în piatră din această toamnă întrunesc esența celei de-a VI-a ediții SoNoRo Conac.

Teatrul Municipal “Maior Gheorge Pastia” din Focșani a fost construit în aceeași perioadă ca și clădirea care este azi sediul Institutului Francez din București, în al doilea deceniu al secolului XX, la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, care a donat suma necesară construirii teatrului și care, apoi, și-a lăsat prin testament întreaga avere pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere. Inaugurat în 1913, Teatrul “Maior Gheorge Pastia” reflectă cu acuratețe perioada Art Nouveau și este opera arhitecților Constantin Ciogolea și Simion Vasilescu, desemnați câștigători în urma unui concurs de proiecte.

Să urmăm exemplul înaintașilor noștri

“În acest an, în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, cred că este bine să rememorăm exemplele remarcabile pe care ni le-au oferit înaintașii noștri și să le urmăm exemplul. Totodată, să nu uităm că 2018 este Anul Patrimoniului Cultural European și să facem eforturi de a ne replasa în contextul european în care România se situa la începutul secolului trecut prin educație, legături diplomatice și producții artistice. Ne bucurăm că vom puncta această aniversare printr-un concert la Institutul Francez, una dintre puținele constante culturale pe care le-a avut țara noastră în secolul zbuciumat pe care l-a traversat”, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo. În cadrul turneului a avut loc și lansarea în România a CD-ului “Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. CD-ul cuprinde cele mai cunoscute compoziții create de George Enescu și Béla Bartók și a fost prezentat într-un turneu internațional, ce a început pe 27 ianuarie 2018, la Musikverein din Viena. Turneul “Rhapsodie Roumaine” va continua în Japonia, Franța și Olanda, în cadrul programului de celebrare a -Centenarului României (1918-2018) și a Primului -Război Mondial.    

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă