Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Războiul în imagini“ – context și reprezentare

„Războiul în imagini“ – context și reprezentare

WASP Studios și Asociația 4Culture invită publicul la seria de conferințe, dezbateri și expoziții organizate în proiectul „Războiul în imagini – context și reprezentare“, ce aduc în discuție aspecte istorice, politice, sociale și artistice.

Maria Capelos 0 comentarii

Intitulată „ARW – Artists React to WAR“, expoziția cuprinde lucrări semnate de artiștii Delia Popa, Valeriu Șchiau, Vasile Rață, Aurora Király și Sorin Oncu, sub semnătura curatorială a Oliviei Nițiș. Expoziția introduce cinci perspective asupra războiului, surprinzând personaje, acțiuni și emoții diferite. Despre eroine și infirmierele din Primul Război Mondial aflăm din instalația Deliei Popa, îl descoperim pe bunicul-erou și sensul eroismului în opera lui Valeriu Șchiau, Vasile Rață prezintă taberele de refugiați și războaiele iugoslave, despre migrație și terorism aflăm din lucrările lui Sorin Oncu și, nu în ultimul rând, Aurora Király abordează tema empatiei în relație cu istoria și evenimentele netrăite.

„Artiștii contemporani se raportează la trauma postconflictuală sau trauma curentă, în cazul războaielor în derulare, ținând cont de contextul particular și istoria personală. Cercetarea în domeniul neurologiei privind receptarea imaginii artistice a demonstrat că regiunile din creier implicate în experimentarea emoției și planificării sunt activate în timpul expunerii la imagini artistice, prin urmare se activează o zonă diferită de cea standard la nivelul recunoașterii obiectelor. Cu toate acestea, emoțiile sunt educate, construite cultural, iar interpretarea imaginii se bazează pe evoluția individuală și cunoașterea personală. Este importantă asumarea înțelegerii și învățării istoriei prin impactul emoțional pe care vizualul îl poate determina. Arta vizuală abordează conținutul istoric prin conexiune emoțională cu privitorul, care este provocat în mod diferit atunci când trebuie să înțeleagă un fapt sau eveniment istoric față de urmărirea pasivă a unui canal de știri“, declară Olivia Nițiș, curatorul „ARW – Artists React to WAR“.

Prezentată în mai multe spații, expoziția este precedată de fiecare dată de câte o conferință ce provoacă un dialog relaxat despre realități dure și incomode între liceeni, artiști, teoreticieni, cadre didactice și publicul larg. Teoreticienii invitați, Oana Băluță și Alin Ciupală, abordează teme precum dimensiunea violenţei de gen în spaţiul românesc – stereotipuri, reconfigurări şi provocări – și Primul Război Mondial la genul feminin. După ce pe 7 noiembrie expoziția a fost prezentată la Ploiești, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“, pe 14 noiembrie va avea loc vernisajul, urmat de o dezbatere în prezența artiștilor, în București, la WASP – Working Art Space and Production.

Citește totul despre:

#expoziție #lazi

Comentarii

loading...