25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăCulturăRealitatea recunoscută de un mare artist: „Simt că oamenii se îndepărtează de...

Realitatea recunoscută de un mare artist: „Simt că oamenii se îndepărtează de Dumnezeu”

“Adevăratul spirit al Crăciunului mi-aş dori să revină, dar nu este ceva obligatoriu, fiindcă şi eu mă bucur când intru într-un mall, eu doar spun cum ar trebui să nu ne îndepărtăm de semnificaţia primă, de naşterea lui Iisus (…) Simt că oamenii se cam îndepărtează de Dumnezeu. Nu e treaba mea să judec, dar pot să observ. Generaţia tânără ar putea să fie altfel, nu spun eu cum să trebuie fie, fiecare e liber să găsească calea. Calea către Dumnezeu trebuie găsită de fiecare om în parte. Şi nici nu îmi propun să fac vreo comparaţie între cum am trăit eu Crăciunul şi cum se trăieşte astăzi. Sunt două lumi complet diferite, două moduri de a înţelege lumea total diferite (…) Ne-am îndepărtat foarte mult de ceea ce reprezintă semnificaţia zilei de Crăciun, ziua de Crăciun, ziua sfântă a Naşterii Domnului înseamnă altceva decât reprezintă astăzi pentru majoritatea: azi se cuantifică în câte leduri sunt aprinse în oraşe, câte cumpărături şi câte cadouri avem de făcut”, a precizat, pentru Agerpres, Vasile Şeicaru.

Cantautorul a menţionat că generaţia tânără este mai sensibilă la ceea ce reprezintă comercialul, nu la ceea ce reprezintă cu adevărat această sărbătoare.

“Nu acesta este spiritul Crăciunului, după părerea mea. Pot să fie şi un milion de leduri într-un loc, fiindcă adevărata lumină vine de sus şi nu se compară cu nimic. A sărbători Crăciunul în uşoară austeritate, în ziua de azi se traduce în a fi ‘dus cu pluta’. Când eram copil aşa se sărbătorea Crăciunul, e adevărat că oamenii erau mai săraci, dar erau mult mai aproape de spiritul Crăciunului”, a apreciat cântăreţul.

Vasile Şeicaru a spus că una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale, din Ajunul Crăciunului, este legată de o poveste trăită intens alături de fratele său şi de mama lor, în urmă circa 60 de ani, în Parcul Central din Galaţi, oraşul său natal.

“Parcă văd fotografia pe care o am, văd imaginea în care este fratele meu, Aurel, care este cu patru ani mai mic decât mine, şi mama. Eram la Galaţi, într-un parc sărăcăcios, în Ajun de Crăciun. Dacă eu îl văd în mintea mea pe fratele meu având patru ani, este evident că şi eu eram tot mititel. Mama ne-a dus în Ajunul Crăciunului la Parcul Central, unde nu era nicio lumină, erau două-trei becuri aprinse pe ici, pe colo, din loc în loc erau locuri legate de basmele copiilor (…) Mama a spus că facem şi noi o fotografie – se plătea înainte, venea fotograful, îţi făcea o fotografie şi apoi, după trei-patru zile, mergeai şi o luai. Aşa era atunci. După ce am făcut fotografia lângă un brăduţ care era pe acolo, mama a zis ‘haideţi să vă ia mama bomboane’. Avea câţiva leuţi în buzunar, fiindcă eram săraci”, a povestit Şeicaru.

El şi-a amintit cu emoţie sentimentul care l-a încercat în seara de Ajun, atunci când mama sa, din puţinii bani pe care îi avea, le-a cumpărat bomboane.

“A luat câteva bomboane învelite într-un ziar, noi ne uitam cu gura căscată că mama ne-a luat bomboane. Ni le-a pus aşa, în faţă, mi-a dat mie un pacheţel şi unul lui Relu. Când am văzut bomboanele şi m-am uitat la mama, lăcrima. Noi ne-am bucurat extrem de mult pentru darul primit! (…) Noi ne bucuram că ne-a luat bomboane, dar nu vedeam atunci momentul acesta legat de Dumnezeu, care este simplu de tot. Mama ne-a luat cu doi lei nişte bomboane puse pe un ziar. Acesta este Ajunul de Crăciun pe care eu mi-l aduc aminte cu cea mai mare bucurie şi nu o să îi uit niciodată pe părinţii mei, fiindcă, aşa necăjiţi cum erau, ne-au dat la amândoi o educaţie bună”, a mai spus Vasile Şeicaru.

Artistul a afirmat că, în timpul copilăriei, a trăit într-o legătură permanentă cu biserica şi că nu exista Crăciun sau Paşti fără ca familia sa să nu fie la biserică.

“Am trăit în credinţă, lucru pe care nu aş putea să spun că l-am păstrat de-a lungul anilor aşa cum l-am luat de la ai mei, l-am mai pierdut, dar esenţialul nu se uită niciodată”, a arătat Vasile Şeicaru.

Cântăreţul Vasile Şeicaru, acompaniat la clape de Victor Hoaja – liderul grupului Armonia din Victoria – a susţinut, duminică seara, la Târgu Mureş, un concert de Crăciun.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă