23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăRoman, Braşov şi Iaşi, finaliste în programul Capitala Tineretului din România

Roman, Braşov şi Iaşi, finaliste în programul Capitala Tineretului din România

Finaliştii au ca termen limită data de 8 octombrie, ora 16,59, pentru a depune dosarul de candidatură dezvoltat pe baza conceptelor înscrise în prima rundă. Oraşul câştigător va fi anunţat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a III-a, la Baia Mare.

Jurizarea proiectelor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

“Implicarea activă a tinerilor în comunitate, încurajarea transformării în realitate a viziunii lor despre oraşele în care trăiesc contribuie cu siguranţă la crearea unei identităţi locale şi a unei comunităţi bazate pe valori comune. Ne bucurăm că prin programul ‘Capitala Tineretului din România’ am reuşit să facilităm un cadru de dialog între autorităţile locale şi organizaţiile de şi pentru tineret. Cu siguranţă, beneficiile unui astfel de program la nivel de dezvoltare a comunităţii locale vor fi vizibile pe termen lung”, a declarat secretarul general al Guvernanţei pentru Capitala Tineretului din România, Andras Farkas, conform comunicatului de presă.

Oraşul câştigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020 şi va câştiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română. Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse de oraşul câştigător, dar şi o resursă disponibilă pentru contribuţia proprie în atragerea de surse adiţionale de finanţare.

“Proiecte care ţin de viaţa socială, de dezvoltarea de locuri de muncă sau calitatea locuirii sunt câteva dintre câştigurile pe care programul ‘Capitala Tineretului din România’ le aduce în comunităţi. Mai presus de atât, reuşeşte să schimbe mentalităţi şi să pună tot mai mult tinerii pe agenda autorităţilor publice”, a spus, conform sursei citate, şeful Departamentului Comunicare Corporativă şi Afaceri Comunitare BCR, Nicoleta Deliu.

Oraşele finaliste îşi vor prezenta şi susţine candidaturile în faţa membrilor juriului de selecţie, care va analiza în prealabil candidaturile finale. Juriul este unul independent şi este format din: Adeline Dan (Asociaţia Municipiilor din România), Alexandru Ion Giboi (AGERPRES), Alin Ignat (Tineretul Naţional Liberal), Ana-Maria Doxan (NESTLE), Anca Năstase (Federaţia VOLUM), Cătălin Lazăr (Ministerul Tineretului şi Sportului), Claudiu Catană (Tineretul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor), Constantin Bratu (Coca-Cola România), Csongor Oltean (Conferinţa Tineretului Maghiar din România), Dan Barna (Uniunea Salvaţi România), Daniel Orza (Baia Mare Capitala Tineretului din România), Denisa Samek (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România), Gabriel Carnariu (Bacău Capitala Tineretului din România), Liviu Rogojinaru (Consiliul Economic şi Social), Marius Deaconu (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), Mihaela Gîrleanu (Organizaţia Naţională Cercetaşii României), Miruna Andriesei-Iavni (BOSCH România), Olivia Adriana Vanea (Organizaţia de Tineret a Partidului Mişcarea Populară), Petre Manole (Tineretul Social Democrat) şi Petru Apostoaia (Consiliul Naţional al Elevilor).

“Ne bucurăm că prin demersul nostru tinerii reuşesc să fie percepuţi din ce în ce mai puternic ca o resursă importantă în dezvoltarea urbană pe termen lung. Crearea unui cadru de dialog cu municipalităţile, participarea civică şi o mai mare responsabilizare personală şi comunitară sunt angajamente pe care oraşele înscrise şi le asumă şi care le vor fi benefice nu doar în perioada desfăşurării competiţiei, ci şi pe termen lung’, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.

“Proiectele tuturor celor trei oraşe finaliste anul acesta merită apreciate, deoarece sunt foarte creative şi pline de entuziasm. Apreciem în mod deosebit responsabilitatea în pregătirea dosarului de candidatură şi aşteptăm cu mare interes detalierea conceptelor înscrise. Oricare dintre proiecte are potenţialul să aducă schimbări permanente în comunitate şi abia aşteptăm să fim alături de noua capitală pe acest drum frumos care urmează’, a adăugat Tudor Ogner, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Cluj.

Programul “Capitala Tineretului din România”, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015, a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română. Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău şi Baia Mare, care deţine acest titlu începând cu 2 mai 2018.

Detalii despre programul Capitala Tineretului din România sunt disponibile pe site-ul https://capitalatineretului.ro/.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă