Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Credit foto: Florin Ghioca, TNB

Credit foto: Florin Ghioca, TNB

„Romeo și Julieta“, la TNB

La Teatrul Național București noua stagiune începe cu premiera “Romeo și Julieta”, după William Shakespeare, în viziunea dramaturgică și regia lui Yuri Kordonski, sâmbătă, 29 și duminică, 30 septembrie.

Maria Capelos 0 comentarii

Piesă a contrariilor izbitoare, a antagonismelor poetice și a conflictelor devastatoare, strop de iubire într-un ocean de ură, „Romeo și Julieta” ne invită la meditație. Tra­gica poveste a îndrăgostiților din Verona, reprezentând două familii aflate într-o încleștare pe viață și pe moarte, într-o societate dominată de ură și de răzbunare, sufocată de violența atât de fami­liară vremurilor noastre, în care diferența dintre sexe aproape că s-a șters în cavalcada aiuritoare pentru domi­nație, se dovedește la fel de vie și de acută ca la vremea scrierii sale.

Cu această nouă montare, Yuri Kordonski revine la TNB după 13 ani de la spectacolul de mare succes „Inimă de câine” după M. Bulgakov, avându-l pe Marius Manole în rolul câinelui vagabond Sarik, creație ce l-a propulsat în topul celor mai talentați actori tineri.

Între timp, în biografia artistică a regizorului rus stabilit în America s-au adăugat alte câteva spectacole importante pe scenele românești: „Unchiul Vania” de Cehov (Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună regie), „Căsătoria” de Gogol, „Crimă şi pedeapsă” după Dostoievski, precum şi „Îngropaţi-mă pe după plintă” după Pavel Sanaev, toate montate la Teatrul Bulandra din Bucureşti. La Gala Premiilor UNITER, spectacolul „Ultima zi a tinereţii”, după Tadeusz Konwicki, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, a primit în anul 2012 Premiul pentru cel mai bun spectacol, iar în 2017 „În adâncuri” de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj - Premiul pentru cea mai bună regie. Alte distincţii internaţionale pentru munca sa sunt „Lumina de Aur” (St. Petersburg), Premiul Uniunii Teatrelor Europene pentru cea mai bună montare, precum și premii ale Ministerului Culturii din România. Începând cu anul 1989 a pus în scenă piese de teatru în peste 20 de țări ale lumii, depășind 40 de montări până în prezent.

 


O perspectivă modernă

 


Spectacolul „Romeo și Julie­ta” promite o surpriză atât pentru spectatorii care se așteaptă la o montare clasică a capodoperei shakes­peariene, cât și pentru ”fanii” regizorului rus, care îl vor descoperi în cu totul altă ipostază decât cea cunos­cută din spectacolele regizate până acum în teatrele bucureștene.

Regizorul împreună cu ­actorii din distribuție deschid o excelentă pers­pectivă modernă asupra ­tragediei „Romeo și Julie­ta”, lăsând viața și energia debordantă a tinereții să-și afle nestingherite drumul spre inima spectatorilor de orice vârstă.

Din distribuție fac parte actorii: Marius Manole, Răzvan Vasilescu, Ioan Andrei Ionescu, Costina Cheyrouze, Florentina Ţilea, Lari Giorgescu, Victoria Dicu, Mihai Calotă, Ada Galeș, Emilian Mârnea, Rodica Ionescu, Cosmina Olariu, ­Eduard Adam, Florin Călbăjos, în rolurile titulare fiind Crina Semciuc și Ionuț Toader.

Decorul poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, costumele le-a realizat împreună cu Ioana Smara Popescu, iar coregrafia îi aparţine lui Florin Fieroiu.

Spectacolul este nerecomandat copiilor sub 14 ani.

Citește totul despre:

#premiera #tnb #lazi

Comentarii

loading...