Scriitorul Dan Lungu lansează   „Asociația pentru Ospitalitate Culturală”

Scriitorul Dan Lungu lansează „Asociația pentru Ospitalitate Culturală”

Scriitorul Dan Lungu a anunțat, luni, lansarea „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC).

Mihai Diac 0 comentarii

Noua asociație neguvernamentală "va propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul lor, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național", a anunțat scriitorul Dan Lungu.

Conceptul ales de membrii fondatori este cel de „Ospitalitate culturală” întrucât acesta reprezintă "mecanismul secret de dezvoltare a orașelor culturale, de cultivare a performanței și sporire a creativității, de revitalizare a zonelor inerte și de articulare a tradiției cu experimentul. Totodată, ospitalitatea se declină în valori pe care asociația le promovează și susține, precum toleranță, solidaritate, pluralism, libertate de expresie și de creație, egalitate de șanse, transparență și demnitate".

„Moldovenii sunt faimoși pentru ospitalitate, iar Iașul este capitala Moldovei și capitala culturală a țării. Este un pas firesc să legăm lucrurile între ele și să ne propunem ca proiect Ospitalitatea culturală, într-un sens larg. Iașul, în viziunea mea, este: un oraș primitor,  un oraș deschis deopotrivă către creație, industrii creative și consum cultural. Un oraș ospitalier, în care artiștii, aflați la început de carieră sau consacrați, de aici sau de aiurea, stabiliți pe termen lung sau aflați doar în trecere, amatori sau profesioniști, se simt bine. La fel și antreprenorii culturali, creativii din toate ariile, profesorii din zona vocațională, consumatorii de literatură și artă, iubitorii de frumos. Ne dorim ca prin proiectele noastre să reușim să construim un mediul cultural confortabil pentru toată lumea”, a explicat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

Două dintre proiectele organizației vor fi acordarea de burse de creație literară și artistică și un program dedicat sprijinului financiar pentru debut editorial.

Comentarii

loading...