11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăScriitorul Dan Lungu lansează „Asociația pentru Ospitalitate Culturală”

Scriitorul Dan Lungu lansează „Asociația pentru Ospitalitate Culturală”

Noua asociație neguvernamentală “va propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul lor, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național”, a anunțat scriitorul Dan Lungu.

Conceptul ales de membrii fondatori este cel de „Ospitalitate culturală” întrucât acesta reprezintă “mecanismul secret de dezvoltare a orașelor culturale, de cultivare a performanței și sporire a creativității, de revitalizare a zonelor inerte și de articulare a tradiției cu experimentul. Totodată, ospitalitatea se declină în valori pe care asociația le promovează și susține, precum toleranță, solidaritate, pluralism, libertate de expresie și de creație, egalitate de șanse, transparență și demnitate”.

„Moldovenii sunt faimoși pentru ospitalitate, iar Iașul este capitala Moldovei și capitala culturală a țării. Este un pas firesc să legăm lucrurile între ele și să ne propunem ca proiect Ospitalitatea culturală, într-un sens larg. Iașul, în viziunea mea, este: un oraș primitor,  un oraș deschis deopotrivă către creație, industrii creative și consum cultural. Un oraș ospitalier, în care artiștii, aflați la început de carieră sau consacrați, de aici sau de aiurea, stabiliți pe termen lung sau aflați doar în trecere, amatori sau profesioniști, se simt bine. La fel și antreprenorii culturali, creativii din toate ariile, profesorii din zona vocațională, consumatorii de literatură și artă, iubitorii de frumos. Ne dorim ca prin proiectele noastre să reușim să construim un mediul cultural confortabil pentru toată lumea”, a explicat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

Două dintre proiectele organizației vor fi acordarea de burse de creație literară și artistică și un program dedicat sprijinului financiar pentru debut editorial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă