15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăScurtmetraj românesc, premiat la Cannes

Scurtmetraj românesc, premiat la Cannes

Scurtmetrajul a obţinut joi premiul al treilea în secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit paginii oficiale a evenimentului.

Premiul întâi a revenit peliculei ”L’Enfant Salamandre” (The Salamander Child), în regia lui Théo Degen, de la INSAS, Belgia. Scurtmetrajul ”Cicada”, realizat de Yoon Daewoen, de la Universitatea Naţională de Arte din Coreea de Sud, a fost recompensat cu premiul al doilea. Premiul al treilea a fost acordat ex-aequo filmelor ”Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, şi ”Cantareira”, în regia lui Rodrigo Ribeyro, de la Academia Internaţională de Cinema din Brazilia.

Scurtmetrajul spune povestea lui Lili, o taximetristă în vârstă de 36 de ani, care încearcă să-şi salveze căsnicia cu Dani, un pescar amator. Din distribuţie fac parte Ilinca Hărnuţ, Andi Vasluianu, Cătălina Mihai, Ion Arcudeanu, Alina Florescu, Andrei Ivan.

Juriul secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje a fost alcătuit din şase cineaşti: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă – Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriţă – Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă – Franţa), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist – Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar – Spania) şi Nicolas Pariser (regizor, scenarist – Franţa).

În secţiunea Cinefondation, ajunsă la cea de-a 24-a ediţie, au concurat 17 filme realizate de studenţi ai unor şcoli de film, selectate din 1.835 de propuneri provenind de la 490 de şcoli de film din toată lumea.

Festivalul de la Cannes alocă granturi de 15.000 de euro pentru premiul întâi, 11.250 de euro pentru premiul al doilea şi 7.500 de euro pentru cel de-al treilea premiu.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 6-17 iulie, scrie Agerpres.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă