15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăSuedia deschide, în România, un festival de film dedicat femeilor

Suedia deschide, în România, un festival de film dedicat femeilor

Organizația EUNIC Romania anunță organizarea la București, în luna iunie 2021, a evenimentului cultural Cinefemina.

Acest eveniment “propune o schimbare de perspectivă și vă invită să priviți prin ochii femeilor, mai precis prin lentila camerei de filmat și prin realizările unor regizoare, scenariste și producătoare de seamă, care au marcat industria cinematografică. Prin acest eveniment, ne dorim să echilibrăm balanța genurilor în creația artistică, dând nu doar Cezarului, ci și femeii ce este al… tuturor.

Cinefemina este o recunoaștere a excelenței artistice a femeilor, dar și o salvare de la uitare a unor nume marcante, care, încă din perioada filmului mut, au contribuit la nașterea și maturizarea celei de-a șaptea arte. În fond, artele au fost dintotdeauna patronate de Muze, nu?”, explică un comunicat de presă transmis miercuri, 2 iunie 2021.

“După o prea lungă perioadă de izolare, EUNIC Romania vă scoate din casă în fiecare seară de la ora 21:30, în perioada 8-18 iunie, și vă așteaptă la Grădina cu Filme (Creart, Piața Alexandru Lahovari 7), unde un bogat meniu pentru cinefili a fost pregătit, cu sprijinul Creart, de către nouă instituții membre ale EUNIC Romania: Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Delegația Generală Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Goethe și Institutul Polonez”, indică sursa citată.

Cinefemina se deschide în data de 8 iunie, ora 20:30, cu o expoziție de portrete dedicate regizoarelor incluse în program, precum și cu un trailer de prezentare a festivalului.

În deschiderea evenimentului vor vorbi ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden, directorul Institutului Goethe și președinte al EUNIC Romania, domnul Joachim Umlauf, precum și Irina Trocan, critic de film, coordonatoarea  antologiei Romanian Cinema Inside Out: Insights on film culture, industry and politics (1912-2019).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă