6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCultură"Un pas în urma serafimilor", în premieră la Festivalul Oradea Summer Film

“Un pas în urma serafimilor”, în premieră la Festivalul Oradea Summer Film

În deschiderea oficială, regizorul a declarat că se bucură mult că a venit la Oradea, filmul său fiind proiectat pentru prima dată aici, unul dintre oraşele apropiate de sufletul său, chiar dacă este mai departe de Bucureşti. El a promis publicului prezent că, la final, după vizionare, va răspunde la întrebările spectatorilor care vor dori să afle detalii din spatele producţiei.

“În primul rând, mi-am dorit să ofer publicului posibilitatea de a avea acces într-o lume despre care se ştiu puţine lucruri, lumea unui seminar teologic, în cazul de faţă ortodox. Este o lume destul de închisă, unde nu multă lume are acces. Am vrut să arăt cum funcţionează în anumite seminarii lucrurile. Apoi am dorit să oferim un film mai spectaculos vizual, faţă de filmele româneşti cu care publicul s-a obişnuit, şi pe care publicul le şi penalizează, ocolindu-le. Mesajele sunt diverse. Unul dintre ele este acest mesaj pe care încerc să-l transmit generaţiei tinere de elevi, anume să nu tolereze abuzul profesorilor sau al unei autorităţi superioare, fie ea o şcoală de preoţi sau de alt tip”, a declarat, pentru AGERPRES, regizorul Daniel Sandu.

După primele trei scurtmetraje şi “Un pas în urma serafimilor”, Daniel Sandu va filma în februarie cel de-al doilea său lungmetraj, numit “Tatăl mută munţii”, care va fi produs de Cristian Mungiu.

Cinematograful în aer liber din Cetatea Oradea va oferi gratuit orădenilor, în luna august, 19 filme de lung metraj, toate filme de autor, prezente la cele mai prestigioase festivaluri de film, concerte live şi filme de animaţie pentru copii. Se va desfăşura în fiecare săptămână a lunii august, începând de miercuri până duminică.

Primul weekend (3-5 august) va fi dedicat filmului românesc, celebrând Centenarul din 2018, cu proiecţiile “Moartea domnului Lăzărescu”, “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” şi “Reconstituirea” . Filmele vor fi prezentate de Irina Margareta Nistor, invitat special la ultimul fiind actriţa Ileana Popovici.

Filmele următoare au origini diferite şi anume Europa (estică, vestică şi nordică), America de Sud, Africa şi Asia.

Al doilea weekend (9 – 12 august), cu tema ‘Meet the Neighbours’, va fi dedicat filmului balcanic din ţările vecine României: Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Ungaria.

Cel de-al treilea weekend (16 – 19 august) va fi dedicat filmului european cu filme din Italia, Suedia, Danemarca, Portugalia.

Ultimul weekend (23 – 26 august) va fi dedicat unor ţări exotice precum Chile, Paraguay, Algeria şi Palestina.

Copiii cu vârsta între 3-12 ani vor avea parte în fiecare miercuri (8, 15 şi 22 august) de filme de animaţie, sub marca Anim’Est, cel mai important festival de animaţie din România.

În fiecare sâmbătă din festival (11, 18 şi 25 august) se vor susţine concerte live tematice, în funcţie de specificul fiecărui weekend din festival: Taraf de Caliu în weekend-ul dedicat filmului Est-European, Cvintetul Sagittarius în weekend-ul dedicat Filmului European şi DJ Danaga în ultimul weekend, cu tematica Zilele Filmului Mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă