Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Viața secretă a lui William Shakespeare

Viața secretă a lui William Shakespeare

Pe 23 aprilie s-a născut și a murit marele William Shakespeare – figura tutelară a culturii moderne, personaj pe cât de prolific și actual, pe atât de misterios.

Maria Capelos 0 comentarii

Ce moment mai bun să vorbim despre el, despre cine și cum a fost cu adevărat, ce pasiuni l-au guvernat, dar și ce pasiuni a stârnit de-a lungul secolelor, ce persoane reale au inspirat personajele lui nemuritoare, unde se termină arta și unde începe viața?

Cel mai recent roman din colecția Babel a editurii Nemira, „Viața secretă a lui William Shakespeare”, de Jude Morgan, trage cortina și ne invită să ne imaginăm cum ar fi putut fi el înainte ca un om de rând să se transforme într-o legendă. Jude Morgan îi spune povestea într-un roman cuceritor despre artă și dragoste, dar mai ales despre ce descoperim între lumină și întuneric, între adevăr și minciună, între alb și negru, între realitate și ficțiune.

Cum a reușit fiul unui mănușar englez să ajungă cel mai mare scriitor din toate timpurile? A existat Shakespeare cu adevărat? Sau a fost el doar un nume? Istoria consemnează puține fapte despre el: s-a căsătorit cu o anume Anne Hathaway, a plecat din Stratford să-și caute norocul la Londra și a dat lovitura. Fiu plin de ură, soț aproape bun, meșter fără voie, actor ambițios, scriitor mistuit? Toate acestea și mult, mult mai mult de atât. Și totuși, când și cum a devenit el geniu?

„Oare a fost vreodată al meu? Chiar se minunează. Când el are așa de multe fețe; când poate să fie cel care a zămislit acea frumusețe, mai melodioasă decât viersul ciocârliei pentru urechea păstorului la vremea când e grâul verde și începe să înflorească păducelul; și totodată să fie cel care a cumpărat iscusit New Place la un preț bun, care discută cu tatăl său despre malț și lână.

Bănuiește că a avut parte doar de una din fețele lui, ca iubită și ca soție, și întâmplarea a făcut ca fața aceasta să rămână întoarsă spre ea neobișnuit de multă vreme; iar acum el, diamantul infinit, s-a răsucit din nou”, spune un fragment din carte. Iar „The Guardian” titrează „Într-adevăr, Morgan pare să fi surprins personalitatea lui Shakespeare, adică să fi creat un personaj credibil, în același timp lăsându-se complet fascinat de el“.
Cartea se lansează pe 23 aprilie, la Cărturești Verona.

Citește totul despre:

#shakespeare #carte #lazi

Comentarii

loading...