Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Achiziţii de 200 de milioane de euro la firmele Primăriei Sector 3

Achiziţii de 200 de milioane de euro la firmele Primăriei Sector 3

Consilierul local USR Liviu Mălureanu a anunţat că va sesiza Curtea de Conturi.

Florin Budescu 0 comentarii

Cele opt firme din subordinea Primăriei Sector 3 au făcut în ultimii trei ani achiziţii în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, fără să urmeze procedurile prevăzute de legea achiziţiilor publice.

"Unul dintre mecanismele tot mai des întâlnite în cadrul Primăriei Sector 3 pentru a evita procedurile din legea achiziţiilor publice 98/2016 a fost ca Primăria să acorde în mod direct firmelor din subordine contracte de bunuri servicii.

Firmele apoi achiziţionau mai departe din piaţă produse şi servicii, însă fără să urmeze procedurile din legea achiziţiilor publice. În calitate de consilier, am atenţionat în nenumărate rânduri atât pe primarul Robert Negoiţă, cât şi aparatul administrativ, însă de fiecare dată am fost ignorat cu nonşalanţă.

Următorul pas a fost să mă adresez instituţiilor publice - prefect, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), Curtea de Conturi - şi după mai multe insistenţe şi reveniri am primit răspuns atât de la prefect, cât şi de la ANAP.

Cel mai valoros este răspunsul de la ANAP, care este instituţia care răspunde în mod direct de achiziţiile publice, iar răspunsul acestor instituţii confirmă ceea ce am intuit de la început, şi anume că firmele care ţin de primărie trebuie să facă achiziţii respectând procedurile din legea achiziţiilor. Faptul că nu au făcut-o este foarte grav", a arătat consilierul local, citat de Agerpres.

Consilierul local a sesizat cazul unei astfel de societăţi la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar răspunsul a indicat că societatea Ordine şi Protecţie S3 SRL "are obligaţia de a aplica prevederile Legii nr. 98/2016 atunci când achiziţionează produse/servicii/lucrări în scopul desfăşurării activităţilor pe care le realizează în vederea efectuării sarcinilor care îi sunt încredinţate în temeiul art. 31 alin. 1 din Legea 98/2016".

Liviu Mălureanu a declarat că răspunsul primit de la ANAP şi prefect "impactează nu doar firmele Primăriei Sector 3, ci societăţile controlate de consiliile locale şi judeţene" din toată ţara.

"Practic, toate sunt obligate să respecte Legea achiziţiilor publice. Deci, nu mai există cale de mijloc, să se ducă să facă achiziţii în mod direct. Vom face reveniri la Curtea de Conturi, ANAP, prefect, pentru a continua verificările la aceste firme, iar cei care au ignorat legea trebuie să plătească.

De asemenea, colegii din Parlament vor iniţia un proiect de lege prin care să clarifice mult mai bine acest lucru şi să nu uităm că aceste firme sunt şi un mare angajator de piaţă, iar angajările, iarăşi, nu respectă partea asta de transparenţă", a spus Mălureanu.

Comentarii

loading...